Havtorn - Nordens mest eksotiske frugt

havtorn


De senere år er interessen for havtorn steget betydeligt. En af grundene til dette skal findes i den øgede interesse for “det nordiske køkken”. I mange år har havtorn ellers været lidt i glemmebogen. Men det at kunne hente en så eksotisk og anvendelig frugt i naturen gør den til noget helt specielt.

Havtorns udbredelse

Havtorn vokser vildt i Skandinavien langs kysterne. Herhjemme er det især langs Vestkysten, man ofte støder på den. Havtorn kaldes oftest for havtorn, men andre navne som, sandtorn, ørkenbusk, strandpil, sandtidse blive også brugt.
Planten hedder på latin Hippóphaë rhamnoídes og bliver typisk 2-3 meter høj i et busklignende udseende. Den kan dog blive op mod 5-6 meter høj og have mere karater af et træ. Frugten er mindre gullige/gyldne bær som er modne i perioden august-oktober, alt efter hvor varm sommeren er.
Bærrene kan være svært tilgængelige, da planten er fyldt med torne, og man risikerer nemt at ødelægge bærrene når man plukker dem. En meget anvendt metode til høstning af havtorn er derfor at klippe hele grene af, og fryse dem ned. Når bærrene er frosne, kan de nemt frigøres fra grenene.

Hvordan smager havtorn

Smagen af havtorn kan være svær at beskrive. Den har et meget højt indhold af syre, som dæmpes lidt efter den har været nedfrosset. Duften er derimod noget mere eksotisk. Mange sammenligner den med passionsfrugter, som også har et højt syreindhold. De små kerner inde i bærrene er ekstra tanninholdige og kan give en lidt tør fornemmelse i munden, på samme måde som vine med meget garvesyre har tendens til at gøre det.
Havtorn har et meget højt vitaminindhold. Især er den rig på C-vitaminer. Et havtornebær svarer til indholdet af c-vitaminer i en appelsin. Men den indeholder også A–, B–, E– og P–vitaminer.

Anvendelse af havtorn

Før i tiden blev havtorn ofte benyttet af mange fattige som vitamintilskud gennem vinteren. Især i perioder med sult, har det været en vigtig tilførsel af vitaminer, som relativt nemt kunne hentes i naturen. En stor modsætning til den noget mere eksotiske anvendelse havtorn har fået i dag.
Havtorn kan enten benyttes som hele bær i varme retter, eller man kan bruge saften alene også i madlavning. Saften kan være lidt sværere at styre end hvis man benytter hele bær. Ved opvarmning af saften kan den miste noget af sin styrke.
Havtorn er især også oplagt til is, marmelade og grød.

Hos VildMedVin har vi en række produkter med havtorn. Det spænder over honning, chokolade, gin, snaps, rom, kagetilbehør og meget mere.