Mad og vin - Sådan matcher du mad og vin

Overskriften på denne artikel lægger op til at du bliver bedre til at sammensætte mad og vin. Og det er også målet med den. Faktisk giver vi dig, nogle helt konkrete råd du kan følge, næste gang du skal vælge vin til mad. Smag opfattes dog meget subjektivt, og er et stort og komplekst emne. Vi vil derfor give dig nogle generelle retningslinjer, som vil give dig og dine eventuelle gæster nogle gode vinoplevelser. Derfor skal du se denne artikel som nogle grundprincipper i det at sammensætte mad og vin.

Smager vinen bedre på ferien?

Du har været på ferie. Efter en dejlig dag med familien, nyder du nu et fantastisk måltid mad på en hyggelig restaurant. I kigger ud over vandet, solen er ved at gå ned, og vinen smager helt fantastisk. Nu er du kommet hjem og skal smage samme vin som du smagte på ferien. Du får åbnet vinen efter en lang arbejdsdag og smager på mens du sidder i sofaen og ser fjernsyn. Nu smager vinen helt anderledes. Faktisk er det lidt en skuffelse at smage den nu.
Har du oplevet et lignende scenarie, så er du ikke den eneste. Hjernens opfattelse af smagen påvirkes i stor grad af omgivelserne og omstændighederne når vi smager. Så når vi sidder sydpå i afslappet feriehumør omgivet af folk vi kan lide, har vi en tilbøjelighed til at være mere positivt stemt når vi skal vurdere smagen.

Alle sanser er i spil når du smager på mad og vin

Når vi smager på mad og vin bruger vi alle 5 sanser når vi smager. Smagssansen, lugtesansen, synssansen, følesansen, og høresansen. Hjernen kobler alle sansers opfattelse til en samlet oplevelse. Når vi taler om vin er følesansen og høresansen ikke så meget i spil, som ved smagning af mad. Her spiller følesansen en større rolle, når vi allerede ved berøringen af maden, skaber vores første indtryk, ligesom lyden af mad der knaser i munden også spiller ind.

Din favorit vin matcher stort set alt mad

Vi nævnte i starten af artiklen, at vi vil give dig nogle redskaber, du kan følge når du skal sammensætte mad og vin. Her er det dog vigtigt at sige at der ikke findes en fuldstændig facitliste, da smag som nævnt er meget subjektiv. Har du en vin, som du bare nyder mere end alle andre, vil denne derfor nok også fungere til det meste mad for dig. Men for at sikre den størst mulige harmoni mellem mad og vin for et større selskab, vil vi anbefale at følge de generelle anbefalinger.

“Sikre” kombinationer af mad og vin du selv kan prøve af

Herunder har vi opstillet en række grundprincipper for sammensætning af mad og vin. Husk at der ikke findes en fuldstændig facitliste, og der findes flere muligheder end vi nævner herunder. Derudover spiller tilberedningen og tilbehøret til den enkelte ret også en afgørende rolle for at kombinere mad og vin. Men følger du nedenstående regler går du ikke galt i byen.

Et nemt overordnet råd, hvis du er i tvivl om hvilken vin du skal servere, er at finde en vin fra samme område som den ret du serverer kommer fra. Mange vinproducenter producerer nemlig vine, som læner sig kraftigt op ad madkulturen fra samme område.

Skaldyr
Nogle skaldyr har en let sødme i smagen. Det gælder hummer, jomfruhummer, rejer, kammuslinger og krebs. Disse skaldyr går godt sammen med hvid BourgogneSancerre eller mousserende vin. Skaldyr med en mere  salt smag som muslinger og østers kræver vine med en karakter som Chablis eller Riesling.



Fisk
Fisk kan ligesom skaldyr deles op i 2 overordnede kategorier. Lyse og fedtfattige fisk, og de mere fede fisk. Eksempler på lyse fisk er torsk, sej, søtunge og til dels også pighvar, som dog er lidt federe i det. Fælles for de lyse fisk er, at de er meget milde og fine i smagen. Da de lyse fisk som nævnt er meget fine i smagen, må vinene ikke blive for kraftige. Dog skal man være opmærksom på hvilke andre ingredienser fisken serveres med.
Et sikkert valg til lyse fisk er hvid Bourgogne, men også Sauvignon Blanc og Pinot Blanc er oplagte valg.
Federe fisk som laks kræver en en vin som er mere fyldig og fed. Det samme gør sig gældende for havtaske. Havtasken er egentlig en mager fisk, men den har en mere kraftig smag, sammenlignet med de andre magre fisk. Til disse fisk er Chardonnay det mest oplagte valg. Både fra Bourgogne, men også oversøiske vil gøre det godt. 

Fjerkræ
Lyse fjerkræ som eksempelvis kylling kræver vine i den lettere ende. Skal det være en hvid er Chardonnay igen et godt bud. Går du efter en røde vine, må du igen tage højde for tilberedningen og de øvrige ingredienser. Er tilberedningen i den lettere, eller medium ende vil lettere vine som en Beaujolais gøre sig godt. Er retten tilberedt mere fyldigt, kan man med fordel kigge efter en oversøisk Pinot Noir.
Mørkere fjerkræ som and kræver kraftigere vine end lyst fjerkræ. Et klassisk valg er Amarone.



Lam
Lammekød har sin helt egen særegne smag. Mange elsker smagen, mens andre helst ikke spiser lam. Lam kan tilberedes på mange måder, og kødet varierer meget i smag, men også hvilken udskæring der er tale om. En Syrah/Shiraz
vil matche lammekødet godt. Et alternativ kunne være en vin fra det sydlige Rhône baseret på syrah-druen. Den gør sig godt.



Oksekød
Oksekød spænder meget vidt både i forhold til tilberedningen og udskæringen. Dog kan man overordnet set kategorisere oksekød som kraftigt, hvilket også kræver en vin af kraftigere karakter. Her er udbuddet stort og varieret. Vi foreslår vine fra Piemonte i Norditalien på Barbera eller Nebbiolo druen eller vine fra Ribera del Duero fra det nordlige Spanien. Sker tilberedningen af oksekødet på grill, anbefaler vi generelt mere oversøiske vine. Eksempelvis Zinfandel fra Californien.



Vildt
Vildt spænder ligesom oksekød meget vidt, alt efter hvilket vildt der er tale om, samt tilberedningen heraf. Alligevel vil vi gerne give nogle generelle anbefalinger. Ældre vine fra Bourgogne og lagrede vine fra Bordeaux, Piemonte i Norditalien, Rioja og Rhône.

Oste
Vin og ost er ikke altid det nemmeste at kombinere. Oftest serveres der rødvin til ost, men hvidvin kan i nogle tilfælde være en bedre ledsager. Serveres ost som afslutning på en middag, fortsætter mange tit med rødvinen fra hovedretten, og dette er måske grunden til at ost tit forbindes med rødvin. En af de oste der skiller sig ud og som ledsages godt af hvidvin er blåskimmeloste. Osten er salt, så den har godt af lidt sød hvidvin som eksempelvis en Gewürztraminer. Milde oste ledsages godt af vine der ikke er for kraftige. Sauternes, en Tawny Portvin, en vellagret rød Bordeaux. Kraftigere oste passer godt til kraftigere oversøiske vine.



Kransekage
Som afslutning har vi taget kransekagen med. Ikke fordi den skal fremhæves som noget særligt, men alle har prøvet at stå nytårsaften og skåle og ønske godt nytår i kransekage og bobler. Og det er ikke altid det er lige vellykket. Kransekagen er meget sød og kræver derfor en mousserende vin med en vis sødme. Brug derfor aldrig en en tør champagne eller mousserende vin.

Sådan matcher du nemt mad og vin på VildMedVin

Er din interesse i højere grad at nyde et godt glas vin, fremfor at bruge kræfterne på at sætte sig ind i druetyper, producenter, regioner med mere, så har vi gjort det rigtig nemt for dig at finde vine som matcher forskellige retter.
Gå ind i menuen “Vine”.Herefter kan du i venstre side filtrere lige præcis efter det du skal benytte vinen til. Du kan også filtrere efter prisniveau. Så bliver det ikke nemmere.
Se illustrationen herunder som viser et udsnit af filtrene.

Prøv dig frem og eksperimentér

Vi håber du er blevet lidt klogere på kunsten at kombinere mad og vin. Er du endnu ikke så erfaren kan du benytte ovenstående filtrering i webshoppen. Har du fået mod på mere så prøv vores generelle anbefalinger. Prøv dig frem, eksperimenter og find ud af hvad der fungerer godt for dig.

Har du spørgsmål til valg af vin, står vi altid til rådighed. Både på mail, telefon og i vores butik i Holstebro.

VildMedVin
info@vildmedvin.dk
77342164