Rosévine: Ud af skammekrogen

”Det er meget simpelt: du har hvidvin og du har rødvin. Hvis du blander de to, så får du rosévin” Eller hvad?!...


Rosé-producenterne har i de seneste år fået oprejsning efter nogle år tynget af dårligt omdømme og få producenters mangel på sans for kvalitet. Tendensen viser, at forbrugerne i stigende grad nu nyder både tør rosé fra Frankrig og mere moderne rosé fra Californien, Spanien og Australien. Rosé bliver nu endelig betragtet som en ”rigtig” vin.

Rosé, Rosado, Rosato


Rosé vine varierer i farven fra helt lys laksefarvet til dyb lilla/pink. Farven bestemmes dels af de anvendte druer, dels af produktionsmetoden. Den enkelte producent anvender som regel sin regions ”nationaldrue” til produktionen af rosé; således er fransk rosé typisk lavet på Grenache, hvorimod spansk rosado som oftest laves på Tempranillo og italiensk rosato hovedsaligt laves på Sangiovese. Oversøiske roseér fra eksempelvis Californien laves typisk på den enkelte vingårds mest anvendte drue.


Farven kommer fra drueskallen, da alle de nævnte druer er rødvinsdruer. Lidt forenklet kan man sige, at jo længere tid, drueskallerne forbliver i druesaften inden frasining, jo mørkere bliver farven på den færdige rosé.

Du har hvidvin...


Tidligere var rosévin blot en udløber af rødvinsproduktionen; når rødvinsdruerne blev presset, løb der en mindre mængde saft til side. Saften havde en lysere farve end saften til rødvinen og blev derfor efterfølgende fermenteret som rosé – adskilt fra rødvinsproduktionen. Og selvom det ofte er fremført som en vittighed, så findes der faktisk vinhuse, der fremstiller rosé ved at blande færdigmodnet rødvin med færdigmodnet hvidvin. Denne produktionsform bruges dog i mindre omfang og som oftest til fremstilling af mousserende rosé.


Rosévine befinder sig rigtigt nok mellem hvidvin og rødvin både smags- og farvemæssigt. Dette har tidligere været rosévinens svaghed; den er hverken det ene eller det andet. Men det at være en mellemting bør være rosévinens styrke;  der åbner sig en verden af muligheder for perfekte matches mellem middagsretter og vine, når du tager rosé med i dine overvejelser.

En helårs fornøjelse?

Lige så snart forårssolen titter frem, ankommer de første rosévine til vores lager – og vi udstiller dem gerne i vinduet, så vi kan nyde det flotte farvespil i de mange nuancer af rosé. Tendenser i udlandet viser dog, at rosé udvikler sig fra at være en forårs- og sommerdrik til at være en helårsfornøjelse. Mange vinhuse har skruet op for produktionen både i kvantitet og kvalitet, og der er reelt ingen grund til, at rosé kun skal nydes i de varmere måneder.


Vi har et bredt udvalg af rosévine hos Vinoteket og præsenterer her nogle af de mest populære og mest omtalte flasker. Så kan sommeren bare komme an – og efteråret også, hvis vi vil være ”med på noderne”.

Anbefalinger

Douce Vie, Bernard Magrez, Provence


★★★★ 4 stjerner i Berlingske Tidende


Douce Vie er en helt klassisk Provence Rosé; frugtig men lidt til den tørre side. Druerne er høstet fra en 3 ha stor vinmark, der er tilplantet med de for området klassiske sorter Grenache, Cinsault og Syrah.  Lækker, forfriskende rosé med toner af lyse bær såsom hindbær og jordbær. Smagen er let med en ligefrem frugt, god fylde og let syre. Nyd denne flaske til en god forret med fisk eller skaldyr.


 


Chateau Régusse Rosé, Provence


I distriktet Pierrevert i Provence er Château Régusse den førende ejendom. Huset er især berømt for at fremstille en af Frankrigs bedste rosévine. Vinen fremstilles på druerne Syrah og Grenache, har vundet et hav af medaljer og er nærmest fast inventar i Frankrigs bedste restauranter. Dufter som en eksplosion af intens rød bærfrugt, kandiseret frugt og parfumerede noter. Smagen følger trop med de samme aromaer, og munder ud i en saftig, frugtig finish. En fantastisk rosévin! Nyd flasken på terrassen uden mad eller til retter med fisk og skaldyr, lyst fjerkræ eller pasta.


 


Domaine Ott, Ch. Romassan Rose, Provence


★★★★★ 5 stjerner og BT Guld


Domaine Ott’s roséer er tidligere blevet kåret som Verden Bedste Rosé. Druerne Grenache, Cinsault og Mourvèdre giver her en meget aromatisk, kompleks og harmonisk rosévin. Smagen er blød og frugtrig – og udvikler en struktureret og krydret smag, som er klassisk for Ott. Dens sprødhed og rene stil gør den perfekt til fisk eller fjerkræ i sauce, eksotiske retter med skaldyr eller kalv. Husk, at den endelig ikke må serveres for kold – gerne 10 – 12 grader.


Errazuriz Rose, Chile


★★★★★★ 6 stjerner og Testvinder, FinansBureauet.dk


Errazuriz er flere gange blevet kåret til Chiles Bedste Vinhus – og huset er garant for imødekommende, frugtige vine i et fornuftigt prisleje. Denne rosé er lavet på Cabernet Sauvignon hvilket giver en indbydende duft af jordbær, modne hindbær og røde kirsebær. Smagen er velafbalanceret, blød og imødekommende med en forfriskende og vedvarende eftersmag. Nyd flasken til retter med lyst kød eller som velkomst inden en god middag.


 


Ochoa, Calendas Rosado, Spanien


Ochoas Rosado er lavet på 100% Garnacha, en drue som er meget klassisk i Navarra og i øvrigt identisk med Grenache fra Rhône-dalen. Garnacha giver friskhed og frugtkarakter til vinen, der har en sart rosé farve. Her får du en meget vellavet og liflig vin som egner sig godt til alle forretter, salater, kolde buffeter eller lyse kødretter. Prøv den også til fisk eller ganske enkelt som et lille glas på terrassen.


 


Coppola, Rosso and Bianco, Moscato Rose, Californien


Filminstruktøren Francis Ford Coppola’s store vinhus har netop præsenteret denne fantastisk friske og livlige rosévin. Moscato druen suppleres her med hvidvinsdruen Alicante Bousqet for at få den flotte farve og give en helt unik rosé med rigtig god frugtsødme.


Francis Ford Coppola siger selv om sine vine: ”My family has always made wine. …these were not fancy wines; they were everyday wines, wines that were on the dinner table each night. Our Rosso and Bianco are made in the same spirit – wines for everyday life.” Prøv denne dejlige rosé til desserter og velkomst – eller til en skål danske jordbær.