Vintage Port: Bedste årgang siden 1977

Årgang 2011 blev en hjørnesten i portvins-produktionen; sjældent har vinanmeldere og –entusiaster været så begejstrede for lanceringen af en ny høst hældt på flaske…


Da vi i 1997 overtog vinhandler Jørgen Jensens fysiske vinbutik i Holstebro, lagde vi ud med en Ramos Pinto portvinssmagning for næsten 100 deltagere i Musikteatret Holstebro.  På det tidspunkt var der meget ”hype” omkring portvin; flaskerne kom frem fra de støvede hylder og det var ikke længere forbeholdt bedstemødre og andet godtfolk at nyde et lille glas. Portvin fik ganske enkelt en renæssance!


Interessen for portvin er stadig mærkbar – specielt i årets sidste måneder. Når der frigives flasker i en ny Vintage-årgang, så stiger efterspørgslen naturligvis – og når Vintage årgangen bliver udråbt til den bedste siden 1977, så er efterspørgslen massiv!

Det skal du vide om portvin


Portvin fremstilles i Douro regionen i det nordlige Portugal.  Der findes groft sagt 3 slags portvin; Hvid, Tawny og Ruby.


Hvid portvin laves af grønne druer, og vinen lagrer på store fade i 2-3 år.
Hvid portvin er typisk den sødeste af de tre stilarter.


Tawny portvine er gyldne i farven,  og lagres på små fade i længere tid.
Tawny findes i to kategorier; med aldersangivelse, f.eks. 10 års eller 20 års, eller med angivelse af årgang, de såkaldte Colheita vine.
Begge tawny typer er i princippet drikkeklare, når de er tappet på flaske. Smagen har noter og brændte frugter, nødder og rosiner.


Ruby portvine er mørkerøde og kraftige i smagen med noter af røde og mørke bær. Ruby portvine produceres som Late Bottled Vintage (LBV - sent aftappet årgangsvin), som tappes på flaske efter 4-6 års fadlagring. Denne ekstra tid på fad gør den blødere og mere tilgængelig i yngre alder. Desuden laves Ruby ikke mindst som Vintage Port i de allerbedste år, hvor vinen tilbringer ca. 2 år på fad, hvorefter den udvikler sig i mange år på flaske, og den er først drikkemoden i relativ sen alder. Vintage Portvin regnes af mange for "kongen" af portvin.

Kongen af portvin


At få sin Vintage portvin erklæret som Vintage og derved få retten til at tappe og sælge som Vintage portvin kræver, at man fremsender prøver af vinen til portvinsinstituttet i det andet år efter høsten.  I en verden af fine, klassiske vine udmærker Vintage Port sig på mange områder.  Vinene giver en fantastisk smagsoplevelse i deres helt unge år. Efter 1 – 1 ½ år lukker Vintage Port sig dog ned og er stort set udrikkelige i 5-7 år. Herefter ”åbner” vinene sig igen i flasken og smagsoplevelsen er nu endnu større. Lagringspotentialet kan være op til 60 år alt efter årgangens kvalitet. Vintage Port har desuden et ekstraordinært godt pris/kvalitet forhold sammenlignet med andre store, klassiske vine – især hvis du køber den umiddelbart efter frigivelsen. Den eneste anke ved Vintage Port er, at der produceres meget små mængder - alt for sjældent.

Vintage 2011


Koncentration, balance og elegance er nøgleordene for årgang 2011. Et resultat af et meget tørt år, hvor druerne blev overmandet af haglbyger efterfulgt af brændende sol i juni. Regnen i august gjorde underværker; sukkerindholdet i druerne faldt og den ellers meget fremskredne modning blev bremset. September bragte sol og varme, hvilket gav druerne de perfekte forhold under den sidste modning og høst. Mange producenter forudsagde årgangens kvalitet tidligt efter høsten; udbyttet var småt, men kvaliteten på druerne var helt exceptionel.


I foråret 2013 blev årgang 2011 deklareret Vintage årgang, og flaskerne er netop landet på vores lager. Her venter dig store oplevelser; årgangen er udråbt til at være den bedste siden 1977! Vinene er stadig helt unge og kan allerede nu levere store, smagfulde oplevelser. Desuden har vinene et enormt lagringspotetiale – helt op til 30–60 år – og vinene vil derfor indenfor det næste år ”lukke sig ned” og være nærmest ”utilnærmelige” inden den helt store finale om mange år.


Hvis julen i år skal krydes med lidt ekstra luksus, så kan vi varmt anbefale 2011 Vintage Port til ostebordet eller ris a la manden. Hvis du ikke smager nu, skal du have tålmodigheden til at vente i mindst 30 år…


Hos VildMedVin har vi Vintage Port i flere forskellige årgange, men årgang 2011 er som sagt lige landet og vi kan anbefale at stifte bekendtskab med følgende flasker:

Ramos Pinto, Vintage 2011


Hos Ramos-Pinto har man kun produceret 15.000 flasker Vintage 2011. I sin ungdom har vinen en god friskhed og stor frugtrigdom og aroma i duften, med nuancer af hindbær, modne blommer og en smule mynte. I smagen har den bid, mineralitet og struktur, med toner af røde frugter, harpiks, eukalyptus og mørk chokolade. Druerne er macereret på traditionel vis i granit "lagares" og "fodtrådt" for at opnå maksimal frugt og farve.  Ramos Pinto Vintage 2011 har opnået 92 points i The Wine Advocate/Parker (Neal Martin) og 95 points i Wine Enthusiast (Roger Voss).


 


Graham’s Vintage Port 2011


Druerne til Grahams Vintage Port 2011 håndplukkes på de gamle terrasser og bringes forsigtigt til vineriet, hvor ca. halvdelen presses efter de traditionelle forskrifter. Anden halvdel presses ved hjælp af en ny revolutionerende robot, som skaber et nænsomt og konsekvent pres. Druerne gæres ved 28-30 grader, og så snart mosten har opnået en tilfredsstillende druesødme (efter 48 timer), stoppes gæringen ved at tilsætte en 77% druesprit i forholdet 1-5. Mosten lægges på træfade i 18 måneder, hvor den udvikler sig yderligere.


 


Graham’s Quinta do Vesuvio


Denne Vintage Port fremstilles på meget traditionel vis, hvor druerne fodtrampes, og mosten efterfølgende gæres ud på rustfrie ståltanke. Vinen lagrer to år på egetræsfade, inden den tappes på flaske og frigives til salg. I duften har Quinta do Vesuvio toner af modne bær som blåbær og brombær. Smagen er meget koncentreret og intens med en medium sødme.


 


Graham’s Stone Terraces Vintage Port 2011


Port Arthur-parcellen er østvendt beliggende i en smal kløft, hvor vinmarkerne blev anlagt i terrasser i 1890 efter den metode, som i dag kaldes Geios. Normalt havde man opgivet disse terrasser, da der kun kunne stå 1 – 3 rækker vinstokke pr. Trin. Symington-familien valgte dengang at bibeholde  disse, og dette belønnes de nu for, da terrasserne har en nærmest optimal evne til at holde på den sparsomme væde i Dourodalen.


Her får du en yderst koncentreret portvin med en intensitet, som vidner om et enormt potentiale. Stor duft og smag med toner af krydderier, tørrede krydderurter og røde bær – og masser af fede modne tanniner. Absolut en meget stor portvin!