Gin&Tonic: Fra lægemiddel til cocktail

Lægemiddel mod Malaria

I det 17. århundrede opdagede Inka’erne den gavnlige virkning fra barken på chinchona træer (febertræer). Barken indeholdte et stof, der kunne afhjælpe symptomerne på Malaria. Dog behøvede man en ret stor dosis for at opnå en gavnlig effekt – og det var utrolig bittert i smagen. Medicinmænd fandt derfor på at pulverisere barken og mixe den med vin og sukker, hvilket gjorde medicinen lettere at dosere og indtage. 

Recepten blev brugt blandt udstationerede engelske soldater, men de mixede barken med deres egen spiritus; gin. Dengang blev gin hovedsaligt fremstillet i England som en spiritus destilleret af korn og aromatiseret med ekstrakter fra forskellige planter, hovedsageligt enebær.

Mange år senere udviklede man metoder til at udvinde chinchona træernes aktive stof, kinin – og blandet andre sodavandsgiganten John Jacob Schweppes brugte denne kinin i en ny boblende vand på flaske, som blev lanceret under navnet ”Quinine Water”  (”Kinin-vand”) i 1870. 

Fra lægemiddel til cocktail

Først i 1930’erne dukker Gin & Tonic op i amerikanske cocktailbøger. Drinken var kendt i det meste af verden som lægemiddel, men først nu blev den anerkendt som cocktail og den gavnlige virkning fra kinin blev sekundær til smagen af sukker og lime sammen med gin. Nutidens G&T indeholder så lave mængder kinin, at du skulle drikke drinken flere gange dagligt over en længere periode for at få nogen gavnlig virkning overhovedet.

I 1930’erne blev drinken tilsat syntetisk kinin, almindelig tonic og sirup i stedet for rigtig sukker. Dette mix gjorde Gin & Tonic til en billigere drink og dens popularitet voksede over det meste af verden gennem 1900-tallet.

Tilbage til rødderne (eller barken)

Efter nogle årtier i skyggen af overdådige cocktails med eksotiske ingredienser, fontæner og paraplyer, er Gin & Tonic nu igen populær på verdens mest anerkendte barer. Og drinken er igen gjort eksklusiv af førende, kvalitetsbevidste bartendere.
Markedet tilbyder nu mange spændende gin; destilleret forskelligt, tilsmagt forskelligt og prissat forskelligt. 

Ligeledes har tonic’en gennemgået en stor udvikling, således har flere producenter genopdaget kinin fra febertræernes bark i sin ægte form, hvilket har givet et stort kvalitetsløft.

Vi er tossede med en god Gin & Tonic!

Intet symboliserer sommerens komme bedre end en krystalklar drink med masser af is og levende bobler. Og få drinks slukker tørsten bedre på en varm sommerdag. Men når en drink kun indeholder to simple ingredienser, så er kvaliteten af disse ingredienser altafgørende; din Gin & Tonic bliver ikke bedre, end den Gin og den Tonic du mixer drinken med.