Find din smagsprofil - kend din farve!

Vi er vilde med vin, vilde med viden og vilde med at gøre dig til eksperten i din smag.

Med vores store vinfaglighed i bagagen har vi skabt otte smagsprofiler og farver, som alle vine kan placeres i: hver farve repræsentere en vinstil/smagsprofil. 

 

Find dine farver og udforsk trygt andre vine inden for den samme vinstil!

 

Hvorfor har vi lavet farverne?

Vinverdenen er fuld af fagudtryk og svære ord, som er det rene volapyk for folk, som bare elsker at drikke vin. Ved at kategorisere vine i grupper og smagsprofiler, hvor deres grundlæggende egenskaber minder om hinanden, bliver det meget nemmere for dig at finde og forstå din vinsmag - altså nemmere at vælge vine, som du ved du kan lide. Ved du f.eks. at du er vild vine i den “gule” smagsprofil, kan du være sikker på, at de vine markeret med gul, vil være vine, der passer til din vinstil.

 

Hvordan har vi gjort?

Alle vine er båret af forskellige strukturer: nogle smager meget af den drue, de er lavet på, nogle kommer fra varme områder og har meget krop, mens andre kommer fra kolde vinområder og har en frisk syre. Ved at klarlægge disse forskellige strukturer og kendetegn for områder, druer og stilarter, har vi skabt de otte forskellige smagsprofiler, otte forskellige farver.

 

Grønne vine er lette, aromatiske og friske - vine som passer til dig, der er vild med syre, friskhed og saft.
Vinene kommer fra kølige vinområder, hvor druerne har nydt godt af en lang modningssæson og moderate temperaturer. Disse vine er ofte lagret på ståltanke, hvorfor deres smagsprofil udelukkende er skabt af druen selv, der ofte er aromatisk. Server de grønne vine til lette retter med fisk, skaldyr og vegetariske alternativer.

Gule vine har en cremet mundfølelse og frisk bagvedliggende syre - fed og rank på samme tid.
Disse vine kommer ofte fra kølige vinområder, hvor druerne kan bevare deres syre og efterfølgende forkæles med fadlagring eller tid på bundfald. Aromabilledet domineres af modne gyldne frugter som gule æbler, ananas og citroner og indslag, samt noter af vanilje, smør og nødder fra fadlagring. Ofte vine i den høje kvalitetsklasse. Vinene serveres til cremede retter med fisk eller fjerkræ.

Orange vine (ej at forveksle med “orangevin”) har en blød, cremet mundfølelse som sammen med moden frugt skaber vine med en overdådig stil, hvor syren er lav og friskheden sekundær. Fed, cremet, vulgær, tropisk og moden i smagsprofilen. Du finder noter af mango, ananas, appelsin, passionsfrugt, ferskner, smør, vanilje og nødder.
Vinene egner sig særlig godt til fiske- og fjerkræretter med fløde/smør baserede saucer. Orange vine kommer typisk fra vinområder med meget sol og varme, hvorfor syren er lav og frugtbilledet solmættet.. 

Rosa vine har en sødlig og moden frugtprofil - ofte vil vine med en rosa markering, også optræde sammen med andre farver, da den rosa farve markerer at vinen er sød, mens den anden farve markerer vinens stil.
Vinene domineres af den sødme, der pakker vinen ind, og som gør den velegnet til desserter eller aperitif. Rosa vine kan komme fra hele verden, da det, der definerer dem, er deres restsukkerindhold.

Pink vine er rødvine og roséer som er let drikkelige, saftige, frugtige og med en fin syre. Pink vine er ikke bombastiske og højtråbende, men i stedet et feminine og elegante. Frugtprofilen er domineret af røde bær med eventuelle indslag fra fadlagring.
Disse vine kommer ofte fra kølige vinområder, hvor syren i druerne bevares og modnings sæsonen er lang. Pink vine egner sig særlig godt til kraftige vegetariske retter, fjerkræ eller svinekød. 

Røde vine er komplekse, elegante, sofistikerede og vil ofte være i den høje ende af kvalitetsskalaen. Deres elegance og kompleksitet er opnået enten på grund af alder eller gennem vinmagerens håndværk, hvor de har fået den ypperste behandling.
Røde vine kommer fra nogle af verdens mest kendte vinområder, hvor jordbund, tradition og håndværk går op i en højere enhed.  Server disse vine til retter med medium tyngde f.eks. vildt og svampe. 

Lilla vine er bombastiske med stor intensitet, frugt fylde og power. Vine som er mørke og meget modne i frugt billedet, og du finder noter af brombær. solbær, figner, chokolade og tobak. De lilla vine kommer altid fra vinområder med meget varme og sol, da dette får sukkeret i druerne til at sige, hvilket bidrager til en højere alkohol og meget modne frugter.
Server de kraftige og intense vine til rødt kød, kraftige simreretter eller BBQ. Lilla vine kommer ofte fra områder med meget sol og varme. Lilla hedvine serveres med blåskimmeloste eller chokoladedesserter.

Brune vine er dybe, komplekse og har stor intensitet i både duft og på paletten. Her finder du utallige lag af noter i en kombination afag power og kompleksitet. En kompleksitet som enten er opnået grundet lang tids lagring i flasken eller lagringstid på fade.
Disse vine bør serveres til kraftige retter med oksekød, lam eller svin. Brune vine kommer fra hele verden og er ofte de ypperste, som vinproducenterne kan præstere. Brune hedvine gør sig godt til ostebordet eller kraftige desserter.