Fra sukkerrør til flydende velvære

Efterspørgslen på fadlagret rom har været stødt stigende de sidste 4-5 år, og vi oplever nu, at salget af fadlagret rom overgår salget af ex cognac. Der er tilsyneladende et større publikum til sød, krydret fadlagret rom end til så mange andre slags spiritus.


Det starter med sukkerør...

Fremstilling af rom begynder i naturen - for hvad malt er for whisky, er sukkerrør for rom. Sukkerrørene høstes og knuses, så den sødlige sukkerrørssaft kan opsamles. Ved at opvarme denne saft, krystalliseres rent sukker på overfladen, og den resterende saft bliver mørk og sirupsagtig. Yderligere raffinering gør saften mørkere og mere bitter - også kaldet melasse.

Langt det meste rom baseres på melasse (rhum industrielle), men den rå sukkerrørssaft kan også benyttes til at fremstille rom (rhum agricole).  Melassen fortyndes og tilsættes gær, og gæringsprocessen omsætter sukkeret til alkohol. Efter gæringen er alkoholprocenten typisk mellem 5% og 9%.


Karakteren udvikles

For at øge alkoholprocenten, skal væsken destilleres for at fjerne overskydende vand. Efter destilleringen bliver en stor del af rommen lagret - som regel den del der skal sælges som mørk rom. Lagringen udvikler rommens karakteristika, og gør den mere blid og rund i smagen. Samtidig får rommen dens karakteristiske mørke kulør ved lagring.

Fadlagringens længde kan variere fra få år til adskillige år. Gennem årene forsvinder en del af alkoholen ud igennem fadene (kaldet englenes andel), så mange producenter fylder op med en yngre rom, for at opretholde en høj alkoholprocent. Sidste skridt før rommen kan fyldes på flasker er blending. Et bestemt rommærke bliver ofte blended med en lang række andre romtyper for at opnå den helt specielle smag.


Rom - Se hele sortimentet