Old Pulteney: Verdens Bedste Whisky

Old Pulteney er Skotlands nordligste whisky-destilleri på fastlandet. Destilleriet blev grundlagt i 1826 af James Henderson, og beliggenheden ved Wicks historiske havn har haft stor betydning for husets udvikling. 

Historien bag...

I det 19. århundrede oplevede Wicks en kraftig vækst i fiskeindustrien og myndighederne måtte som en direkte konsekvens af en overophedet økonomi lukke for al udskænkning; byen var overfyldt med tørstige fiskere, der havde mange penge på lommerne. Old Pulteney måtte således kæmpe for sin overlevelse i en tørlagt by og skiftede ejer flere gange fra 1920 til 1925, hvor Distillers Company Ltd. købte destilleriet – blot for at lukke det kun 5 år senere.


Old Pulteney forblev lukket i to artier og først i 1951, da advokaten R. Cumming overtog destilleriet genopstod den gamle virksomhed. Dog kun for en kort bemærkning, da ejerdskabet i 1995 overgik til Hiram Walker – som igen lukkede destilleriet et år senere. Endelig i 1995 overgik ejerskabet til Inver House Distillers som i 1997 frigav en 12 års whisky – og hurtigt derefter også ældre aftapninger.


Idag regnes Old Pulteney med rette for en af Skotlands allerbedste singlemalts. Husets maltstil kaldes "den maritime malt" med henvisning til smag og destilleriets beliggenhed. 

Verdens Bedste Whisky


Nybegyndere i whiskyverden kan varmt anbefales at smage på Old Pulteney’s 12 års whisky, som er modnet i lufttørrede ex-bourbonfade. Som vinder af utallige guldmedaljer er Old Pulteney 12 Years en glimrende repræsentant for destilleriets unikke whiskystil.


Men hvis du virkelig vil lære Old Pulteney at kende, så kommer du ikke udenom husets 21 års whisky. Old Pulteney’s 21 år gamle whisky blev i den anerkendte whiskyskribent Jim Murrays Whisky Bible 2012 hædret som Verdens Bedste Whisky med 97,5 point ud af 100. Samme flaske blev ved samme lejlighed kåret til Skotlands bedste whisky, Bedste singlemalt og Bedste singlemalt i klassen 16-21 år. Grundlaget for kåring var en smagning af ikke mindre end 1200 whiskys.


Med henvisning til, at Old Pulteney næppe har økonomi til at markedsføre sine flasker i hele verden, gav Jim Murray destilleriet følgende ord med på vejen: "The 21-year-old Old Pulteney absolutely exploded from the glass with vitality, charisma and class. I hope that this award helps one of Scotland's great unsung distilleries to become discovered around the world."