En guide til at kombinere vin til maden

En guide til at kombinere vin med mad

Hvis du elsker mad og nyder et godt glas vin til dit måltid, så er denne side noget for dig. Ethvert måltid fortjener at blive ledsaget af et godt glas vin. Derfor tilbyder vi dig et udvalg af vine, der er skabt til at fremhæve det bedste i dine retter.

Det er meget vigtigt at kombinere den rigtige vin til den mad, du serverer. Den bedste måde at gøre det på er at kombinere en vin med den type ret, du serverer, og ikke bare bruge din yndlingsflaske.

Vigtigheden af vinparring

Rødvin er lavet af druer, der er blevet gæret med deres skind. De har tendens til at være tungere end hvidvin, men har også mere smag.

Hvidvin: De er ikke så store som hvidvin: Hvidvin fremstilles af druer, der er gæret med skind fjernet før gæringen. De har en tendens til at være lettere i både krop og farve end rødvine.

Ligeledes er der store forskelle i typer af hvidvin og rødvin, som spiller ind ved kombinering af vin og mad. Smagsstofferne i hver type vin har forskellige egenskaber. Nogle vine har mere frugtagtige aromaer, mens andre har en mere jordagtig duft. 

For eksempel: Rødvine lavet på Cabernet Sauvignon har en stærk duft af sorte kirsebær, mens Pinot Noir har en mere blomsteragtig duft.

Nøglen til at sammensætte vin til mad handler om at finde balancen mellem sødme og syre. Når du sammensætter vin til mad, er der et par ting, du skal huske på:

Vinens vægt

Vægten af en vin er direkte relateret til dens alkoholindhold. Jo højere alkoholindholdet er, jo mere intens og fyldigere er vinen.

Syreniveauet i vinen

Vine med et højt syreindhold passer godt til mad med salte smagsnuancer. Det skyldes, at syrer reagerer med salt for at skabe nye forbindelser, der er mindre salte, men stadig har smag. For eksempel kan eddike og citronsaft tæmme saltheden i bacon eller ansjoser uden at miste deres særprægede smag.

Vinens tanninindhold

Tanniner er kemiske forbindelser, der findes i drueskaller, og som giver rødvinen struktur og fylde. De hjælper også med at modvirke bitterhed, hvilket gør dem til et perfekt parring til bitre grøntsager som rucola, radicchio og endivie eller bitre grøntsager som artiskokker eller asparges.

Smagen af vin og mad i kombination

Den rigtige vin kan løfte et gennemsnitligt måltid til noget ekstraordinært, mens den forkerte vin kan ødelægge det, der måske havde været en perfekt ret.

Det handler ikke kun om, hvad du drikker, men også om, hvordan de to smagsoplevelser interagerer med hinanden, hvilket er afgørende for en vellykket sammensætning. Der er store forskelle på alle typer vin, så det er vigtigt at vide, hvad du gør, før du skænker dig selv et glas til maden.

Når du skal sammensætte vin til mad, er det vigtigt at forstå, at der findes mange forskellige vine stilarter, og at de alle passer til forskellige typer retter og smagsprofiler, samt at overveje den temperatur, som du serverer din vin ved: Hvis vinen er for kold eller for varm, vil det påvirke, hvor godt den passer til din mad.

Find alt vores vin til maden her.