Hvad skal jeg drikke til sushi? Her er den ultimative guide

Vin til sushi? Øl til sushi? Cocktails til sushi? Det hele er godt! Men hvad skal man drikke til sushi? Og hvorfor?

Når vi tænker på sushi, tænker vi som regel på ris og fisk. Men vi spiser også andre ingredienser som tang, syltet ingefær, agurk, æg og wasabi.

Det første, man skal huske, er, at sushi oprindeligt blev lavet med tang (nori) og ris med eddike. Eddiken i risene blev brugt som et konserveringsmiddel, så det kunne spises på rejser med båd eller til fods.

Kombinér vin med sushi

Når det gælder vin til sushi, skal du først og fremmest vide, at vin ikke er en traditionel ledsager til denne japanske delikatesse. Sake og øl er mere almindeligt serveret til sushi i Japan.

Det kan være lidt af en udfordring at kombinere vin og sushi - men det er alt "besværet" værd.

Det vigtigste mål, når du skal kombinere vin med sushi, er at finde en balance mellem de to - ingen af dem bør overvælde den anden.

Den bedste måde at gøre dette på er ved at vælge vine, der supplerer og fremhæver smagsprofilen i din sushi. Hvis du f.eks. skal have laks og avocado Maki Rolls, skal du vælge en vin med lignende aromatiske profil.

Den bedste løsning er tør hvidvin, som har nok syre til at skære igennem fiskens og risens fedtethed. Visse søde vine er også et godt supplement til sushiruller, men de skal serveres afkølet.

Sushi kan serveres med enten tør eller sød hvidvin. I Japan serveres tørre vine til sushiruller og nigiri (rå fisk oven på ris), mens søde vine serveres til temaki (håndruller) og maki (rullet sushi). Hvis en sushi-ret har et højere syreindhold (f.eks. citrusfrugter), skal du kombinere den med en vin, der har samme syreindhold. Hvis du f.eks. spiser en californisk rulle (lavet af krabbekød og avocado), kan en ikke-tør tysk Riesling være det perfekte valg til dit måltid, fordi den har en vis restsukker, som vil udligne syren i krabbekødet og avocadoen.

En mousserende vin som f.eks. prosecco, champagne eller crémant kan også være et glimrende valg.

Find alle vores særudvalgte vine til sushi her.

Øl til sushi

Når du skal kombinere øl med sushi, er der to hovedsmage, du skal tage hensyn til: øllets bitterhed og sushiens sødme. Øllets bitterhed kan bruges til at skære igennem fedtet i fisk og skaldyr, mens øllets sødme kan give en god kontrast til krydret sashimi og syltede grøntsager.

Lette øl er gode til sushi, fordi de ikke overdøver den. Et traditionelt japansk måltid indeholder ris, fisk eller andre skaldyr, grøntsager som tang eller agurk og tofu. Lette øl giver en forfriskende kontrast uden at være for tunge i munden.

Pilsner er et andet godt valg til sushi, fordi de passer godt til krydret mad som wasabi og ingefær. Pilsnere er lettere end IPA'er, men har stadig en dejlig humlebitterhed, der hjælper med at skære igennem krydderiet i wasabi uden at være overdrevent bitter eller humlet som en IPA ville være - især hvis den serveres kold fra køleskabet!

Hvis du skal have sushiruller eller nigiri, kan du prøve at kombinere dem med en amerikansk pale ale eller IPA. Disse øl har generelt et højere alkoholindhold end andre øltyper, så de vil hjælpe med at rense din gane efter hver bid.

Alternativt kan du prøve en Ginger Beer fra Crabbies: Ginger beer er en kulsyreholdig drik med en krydret ingefærsmag, som harmonerer nærmest perfekt med sushi. Den er lavet af ingefærrod, sukker og vand.