Vin og tapas: Sådan kombinerer du vin med tapas

Hvad er tapas?

Tapas er en type mad, der oprindeligt blev skabt i Spanien. Det er en måde at kombinere mange forskellige retter på i et måltid, så du kan prøve mange forskellige ting uden at spise for meget. Disse retter er som regel små og lette at spise, så du kan smage flere forskellige ting på én gang. Tapas serveres ofte på barer og restauranter, men de kan også laves derhjemme.

Sådan kombinerer du vin med tapas

Hvis du er fan af tapas, spekulerer du måske på, hvilke slags vin der passer godt til tapas. Det er vigtigt at huske, at der ikke er nogen faste regler for vinparringer. Der er dog nogle retningslinjer, som kan hjælpe dig med at pege dig i den rigtige retning. For eksempel er det bedst at vælge en vin, der har en vis syre - en druesort som Sauvignon Blanc er ideel til dette formål. Du bør undgå vine med et højt alkoholindhold eller et lavt sukkerindhold, da disse egenskaber vil overvælde de delikate smagsoplevelser i en række forretter som ofte findes i tapas.

Rødvin og tapas

En god rødvin til tapas er en vin, der er alsidig nok til at smage godt til enhver kombination af tapas, da den foretrækker stærkere smagsvarianter som jamon iberico, chorizo og ost. Den skal også være let nok til ikke at overdøve maden. 

Den mest alsidige druesort, der kan serveres til tapas, er Tempranillo. Denne spanske drue har en affinitet med det iberiske køkken, da den har en tendens til at fremhæve ingrediensernes smag.

Mange af disse rødvine, der passer godt til tapas, er fremstillet i Spanien, f.eks. Rioja, Ribera del Duero og Albariño. De fremstilles normalt ved hjælp af traditionelle metoder. 

Faktisk er Tempranillo så alsidig, at den kan kombineres med næsten alle typer mad, lige fra fisk til lam og oksekød. Den eneste undtagelse er kylling med hvidt kød, da dette ikke betragtes som en særlig traditionel kombination i Spanien.

Hvidvin og tapas

Vine med en sprød, ren finish er bedst til tapas med fisk og skaldyr. Sauvignon Blancs fra New Zealand eller Gruner Veltliner fra Østrig er f.eks. glimrende valg, som vil supplere dit måltid perfekt. Hvis du foretrækker hvidvin til maden, kan du prøve spanske Verdejo-vine, som passer godt til lette oste som Queso Manchego eller Cas-ost (manchego).

Rosévin og tapas

Rosévin og tapas er et perfekt match i himlen. Rosévinens frugtagtige smag passer godt til de salte, krydrede smagsnuancer i spanske tapas. Rosévin er også et godt valg til sommeren.

Sherry og tapas

En tør sherry er et andet valg til tapas og kan serveres afkølet eller ved stuetemperatur. Sherry fremstilles af hvide druer, der dyrkes i Jerez-regionen i Andalusien, og lagres på træfade i mange år, inden den tappes på flaske.

Der findes to hovedtyper af sherry: fino (lys) og oloroso (mørk). Finos er let og tørre med en nøddeagtig smag; de serveres bedst afkølet. Olorosos er også tørre, men er lidt mere fyldige end finos og har mere karakter; de serveres bedst let afkølet eller ved stuetemperatur.

Find alle vores vine til tapas her.