Kalum Winery, Brut de Møn Johanniter Dawn Edition 2021

Spar 15%
Ved 6 stk. 339.15 kr.
Ved 1 stk. 399.00 kr.
customer-list-add
Bliv medlem
Optjen 5% i rabatpoint på dine køb.

Kalum Winery, Brut de Møn Johanniter Dawn Edition 2021

Kalum Winery, Brut de Møn Johanniter Dawn Edition 2021

Vores vurdering

Fint skummende, men ikke voldsomt perlende, hvilket åbner ekstra rum for druen og det Vestmønske terroir. Aromatisk nærmest blomstrende med dejlige associationer til pærer og små vingårdsferskner. Slet ikke æblet og bitterkærnet som så mange andre cool-climate vine. I stedet mild, slank og ikke bare læskende og forfriskende, men fristende på en måde, som løfter den op blandt de bedste mousserende vine, der foreløbig er produceret i Danmark.

Prøv den for eksempel til ikke alt for store pivfriske Vadehavsøsters med solbær og hasselnøddevinaigrette, sådan som Christian Christensen serverede dem i sin tid som køkkenchef på Hotel Britannia i Esbjerg. Så bliver det på én gang meget dansk og meget internationalt!

Om produktet

Den tidligere direktør i den internationale virksomhed DSM, Hans Christian Ambjerg og hans hustru Tina Ambjerg, er efter næsten 25 år i udlandet og et eventyr med Domaine de l’Étoile Noire i Maranges-appellationen i Bourgogne, vendt hjem til Danmark med troen på, at de kan skabe fantastiske mousserende vine, og det kuriøse er at denne Johanniter både er den næstsidste og samtidigt den allerførste årgang.

Bare 1.500 flasker er der produceret, og bare 1.500 flere er på vej. Herefter kommer der ikke flere. Så hvis du vil være en af dem, der kan tale med om begyndelsen og om dengang, der blev dyrket Johanniter på Møn, så er det nu, du skal slå til!

Vinstokkene, der blev sat så sent som i 2019, er nemlig allerede revet op igen og erstattet med klassiske vitis vinifera sorter i en ultimativ satsning på, at klimaforandringerne i Danmark nu er ved at være så fremskredne, at vi ikke længere behøver Cool-climate druerne, og at det allerede nu er muligt at produceret seriøse alternativer til Champagne på druerne Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. 

I hvert fald på Vestmøn på en blid kystnær sydvestvendt sandet og kalkrig skråning nedenfor Kong Asgers Høj og Sprovedyssen, hvor man har exceptionelt mange solskinstimer, og hvor Østersøen er med til at moderere ekstreme temperaturer. Således fortalte Hans Christian Ambjerg i forbindelse med deres første høst i 2021, at de ”gik i gang med at høste tre-fire uger før årets danske landsgennemsnit”, og at ”klimaet på Vestmøn er fantastisk."

Der var tale om en manuel høst fra de blot 3 år gamle vinstokke, og efter alle stilke var fjernet blev druerne forsigtigt forvandlet til en most som efterfølgende via tilsætning af gærstammer, som også anvendes i Champagne, blev forvandlet til basisvinen til denne Johanniter Brut de Møn.

Vinen har fået lov til at samle sig i samfulde 12 måneder forud for tirage og efter den fornyede flaskegæring har vinen udviklet sin kompleksitet i 24 måneder frem mod et manuelt degorgement og tilføjelsen af en særdeles beskeden dosage, som egentlig kvalificerer sig til benævnelsen ikke bare Brut, men Extra Brut.

Træerne vokser naturligvis ikke op i himmelen, heller ikke tæt på Møns klint, men ikke desto mindre er dette en opsigtsvækkende og så respektindgydende dansk mousserende vin, at man kun kan ærgre sig over, at vi aldrig får lov til at opleve, hvad det kunne være blevet til, hvis Jonanitter vinstokkenes rødder havde fået lov til at søge lidt længere ned i Vestmøns kalkede og flintrede undergrund.

Bonusinfo: Johanniter er en af de mange druesorter, der er udviklet i forsøg på at skabe planter, der både er mere sygdomsresistente og hurtigere modnende i køligere klimaer som det danske. Den er skabt i 1968 på det Staatlichen Weinbauinstitut i Freiburg af Johannes Zimmermann (1907-1998), og der er tale om et kryds mellem Riesling og hybriden FR 589-54, som sammen Zimmermann havde udviklet i 1954 ved at krydse Rulander og Gutedel med gener hentet fra både Vitis aestivalis, Vitis cinerea og Vitis rupestris. Altså en drue med Riesling ambitioner, men tidligere modnende og som regel med mindre kompleksitet bag noterne af pære, fersken og melon.

Serveringsforslag

Anbefalinger

Spar
50%
Ved
6 stk.
Spar
35%
Ved
6 stk.
Spar
47%
Ved
6 stk.
Spar
34%
Ved
6 stk.
Spar
31%
Ved
6 stk.
Spar
39%
Ved
6 stk.
Spar
22%
Ved
6 stk.
Spar
30%
Ved
6 stk.
Spar
48%
Ved
6 stk.
Spar
21%
Ved
6 stk.