Vanilje er et af verdens mest eksklusive krydderier, kun overgået af safran i prisniveau. Bag den rige smag ligger planter som Vanilla planifolia, lange vækst- og fermenteringsprocesser og håndplukning. Vores udvalg omfatter blandt andet ækologisk bourbon vanilje fra Madagaskar.
Vaniljeplanten stammer fra Mexico og Guatemala, men dyrkes også i Indonesien, på Tahiti og Madagaskar. Uden for Amerika må planten bestøves manuelt og det gør vaniljen kostbar.
Vaniljen har været et kendt krydderi i mange århundreder; aztekerne og mayaerne benyttede det bl.a. i deres kakaodrik.
Vores sortiment tæller vanille i flere forskellige prislejer og med forskellige oprindelse - kvaliteten er naturligvis i top, uanset hvilken vanille du vælger.
Når du åbner en vaniljestang, finder du de små kornfyldte celler, dette er aromaen. Du kan skære stangen, skrabe kornene ud og bruge dem til fx is, crème brûlée eller kager. Du kan også lade hele stangen trække i fløde, sirup eller likør og få maksimal smag. For madlavning kan vanilje sætte spændende noter i supper, dressinger eller bagte grøntsager.
Vælg helst stænger der er mørke, bløde og fyldige da de signalerer friskhed og god kvalitet. Opbevar dem tørt, mørkt og lufttæt, så aromaen bevares. Undgå at opbevare i varme eller åben luft, da stængerne kan tørre ud og miste aroma.