Catena er Sydamerikas bedste vinproducent og ligger i Mendoza, Argentina. Familien Catena plantede sin første Malbec vinmark i 1902, og to generationer senere revolutionerede Nicolás Catena argentinsk vin, og skabte hidtil uhørte kvalitetsvine på druer fra meget højt beliggende vinmarker og var den første til lave verdensklassevine på Malbecruen. Catena har fået 100P fem gange fra forskellige internationale anmeldere, bl.a. Parker og Suckling.
Her får du argentinske vine fra den banebrydende vinpionér Nicolas Catena – manden, der står bag en vinrevolution uden lige og som ene mand har gjort argentinsk vin til det, som den er i dag. Laura Catena viderefører sin faders livsværk og har allerede nu opnået de første 100P nogensinde givet af Robert Parker til argentinsk vin. I alt har Catena fået 100P fire gange fra forskellige internationale anmeldere. Catena-drømmen ”My father’s dream was to make Argentine wines that could stand with the best of the world.” – Laura Catena. Lad os bare afsløre med det samme – drømmen ER gået i opfyldelse. Adskillige store blindsmagninger blandt professionelle, samt tårnhøje ratings bekræfter at Catenas vine snildt kan måle sig med nogle af verdens største, dyreste og fineste vine.
Den første drøm om en vingård Historien om Catenavingården tager sin begyndelse i Italien i 1898, hvor en ung mand på kun 18 år havde en drøm – han ville dyrke vin og have sin egen vingård. Ikke i Italien – men i Argentina, hvor livet skulle være fuld af muligheder. Derfor emigrerede han ligesom mange andre af sine landsmænd. Den unge mand var Nicola Catena og stammede oprindeligt fra den italienske Marche region, hvor han var opvokset sammen med 4 andre søskende på familiens lille vingård. Allerede få år efter fik den unge Nicola sin drøm opfyldt – i 1902 plantede han sin første Malbec vinmark. Drømmen om at slå Catenanavnet fast Domingo Catena, søn af Nicola – senere kendt som Don Domingo - tog familievingården, der nu var Mendozas største, til nye højder, idet han gjorde Catenanavnet synonym med god vin i hippe Buenos Aires – allerede på dette tidspunkt kendt som the Paris of South America.
Vinen, som slog Catenanavnet fast kom fra marken, der i dag er kendt som Nicasia Vineyard. Don Domingo havde allerede forstået at druer herfra gav bedre vin end mange af hans andre marker. Han delte kun denne hemmelighed med sin søn. Det lille frø, der blev til en stor drøm Don Domingos søn, Nicolas Catena, studerede økonomi i Californien i starten af 1980’erne, og ved en vinsmagning i Napa Valley oplevede han, hvordan alle de amerikanske vinmagere lod sig inspirere af de bedste vine fra Frankrig. Denne oplevelse plantede et frø i Nicolas – den gjorde et kæmpe indtryk fordi Argentina stadig på dette tidspunkt, producerede vin med henblik på hjemmemarkedet og eksporten var stort set lig nul. Det lille frø blev til drømmen om at Catenavinene skulle kunne matche de bedste vine fra resten af verden – men før dette kunne ske, så ventede et kæmpe arbejde og Nicolas vendte derfor hjem til Mendoza fuld af ideer til at højne kvaliteten på Catenavingården – også selv om at alle de andre vinbønder rystede på hovedet af ham på daværende tidspunkt.
I dag er der dog ingen af dem, der ikke bruger Nicolas Catena som referencepunkt. Drømmen går i opfyldelse Nicolas’ datter, Laura Catena, drømte ikke om skulle være en del af familievingården – hun ville være læge og blev det sidenhen på Harvard og Stanford universiteterne. Måske havde far Nicolas en bagtanke, da han i 1995 bad sin datter, der var succesfuld læge, bosat i New York, om at repræsenterer familievingården ved Wine Spectators’s New York Wine Experience – det var første gang at en sydamerikansk vingård blev inviteret til det prestigefyldte årlige event. Laura observerede lange køer ved de franske, italienske og californiske vine – men stort set ingen ønskede at smage argentinske vine – der var nemlig ingen reference for, hvad argentinsk vin var. Hun ønskede at ændre dette og besluttede derfor at bruge mere tid på familieforetagendet. Laura har altid troet på at nøglen lå i Mendozas ekstreme high altitude klima. Hun besluttede, at hun måtte studere Malbecdruen lokalt i Mendoza, sammen med lokale forskere, der havde en forståelse for det argentinske terroir ved Andesbjergene. Hvilket førte til, at hun i 1995 grundlagde Catena Institute of Wine.
I 1999 kom gennembruddet – efter mange års benhårdt arbejde skrev The Wall Street Journal en rosende artikel om Catena og Malbec. Derudover blev Catena Zapata 1997 smagt blindt ved en stor smagning i London og senere i New York, af nogle af de mest kendte vinjournalister; bl.a. Jancis Robinson, Oz Clarke og Hugh Johnson, sammen med 1. cruerne Château Haut-Brion og Château Latour, samt de to californiske kultvine Caymus og Opus One – alle i 1997 årgangen. Catena Zapata blev scoret til at være den bedste vin.