Verdens mest kendte distrikt for produktion af brændevin - Cognac
Find alle vores Cognac tilbud her.
Det er en fransk brændevin, som for mange er anset som en eksklusiv alkohol. Spiritussen er opkaldt efter byen Cognac i Frankrig, hvor produktionen kan spores tilbage til det 15. århundrede.
Cognac lavet af destilleret hvidvin på ca. 8 % alkohol, typisk af druesorten Ugni Blanc, også kendt som Trebbiano i Italien. Hvidvinen destilleres af to omgange indtil druesaften opnår omkring 40-43 % og bliver til Cognac, hvorefter den lagres på egetræsfade. Herefter blandes med andre Cognac-destillater.
Cognac produceres i Frankrig af druer fra Cognac-området. I 1860 blev området opdelt efter jordbundsforhold, da man opdagede at kvaliteten var tæt forbundet med netop jordbundstypen. Her er 6 områder markeret med cru appelationen, som er et udtryk for høj kvalitet.
Grande Champagne
Petite Champagne
Borderies
Fins Bois
Bons Bois
Bois Ordinaires
Cognac har typisk smagsnoter af citrus og kandiserede frugter med en fin tilknytning af krydderier. Hvis man har en lidt ældre god cognac, vil den lange fadlagring give en balanceret afrunding i smagen.
Efter cognac er destilleret 2 gange, skal det lagres på franske træfade indtil blandings mesteren er tilfreds med modningen på fadene og det absolutte potentiale af druesaften er udnyttet.
Er flasken uåbnet findes der nærmest ingen begrænsning for opbevaringstid, grundet den høje alkoholprocent. Har du åbnet for flasken skal det helst drikkes inden for 8-12 måneder for optimal nydelse.
Cognac er god når den smager godt og skal ikke smage for sprittet eller lignende. Oplever du mange smagsnuancer, så har du fat i en god cognac. Hold eventuelt øje med lagringen. Jo ældre den er, jo længere tid har den fået lov til at modne ved lagring, inden den er hældt på flaske. Prisen er også typisk efter det, men med så meget andet alkohol, så får man hvad man betaler for.
Cognac kan alt efter kvalitet være en kompleks spiritus. Derfor bør det serveres ved stuetemperatur, uden isterninger, så alle aromatiske smagsoplevelser kommer frem.
I jagten på det bedste cognac henvises der til de forskellige betegnelser, hvorunder kvaliteten er angivet efter lagringstid inden den er kommet på flaske. Der er mange der er vilde med cognac xo og cognac vs, men det absolut bedste cognac kaldes "Hors d' ge".
Cognac VS (very special): Min. 3 års laring
Cognac V.S.O.P (very special/superior old pale): Min. 4,5 års lagring
- Cognac Vieux (gammel): Lagringskrav mellem 4,5 og 10 år
- Cognac Napoléon: Min. 6 års lagring
Cognac X.O. (extra old): Min. 10 års lagring
- Cognac Ekstra: Min. 6 års lagring - ofte længere
- Cognac Vielle Réserve: Lagringskrav min. 10 år eller mere
Cognac Hors d' ge (uden for alder): Langt over 10 års lagring
Udforsk vores store kvalitets udvalg af det bedste cognac!