Somlói Vándor, Somló Juhfark 2021

Spar op til 23.55 kr.
Ved 6 stk. 133.45 kr.
Ved 1 stk. 157.00 kr.
Bliv medlem
Optjen 5% i rabatpoint på dine køb.

Somlói Vándor, Somló Juhfark 2021

Somlói Vándor, Somló Juhfark 2021

Serveringsforslag

Aperitif
Fed fisk
Lys fisk
Fjerkræ
Skaldyr

Om produktet

Spændende tør hvidvin fra Ungarns mindste vindistrikt Somlói, der ligger nord for Balatonsøen i den vestlige del af den ungarske Transdanubia provins. Der er tale om frugt fra vinstokke, der står de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over det omkringliggende landskab. Druen er den mytiske Juhfark, som på trods af at den tilskrives både helbredende og overnaturlige egenskaber, har været truet af udryddelse. Det antages, at det samlede tilplantede areal globalt ikke over stiger 100 ha., men udviklingen er vendt og i den voksende flok af vinentusiaster, som interesserer sig for vulkanske vine, er Juhfark i færd med at blive kult.

Der er lige nu bare 22 producenter, som tapper vin fra vulkanens skråninger, og en af dem er Kis Tamás, der kalder sin lille vingård for Somlói Vándor Pince, hvilket betyder noget i retning af ”Vandringsmanden fra Somlói”, fordi han de første år pendlede mellem hjemmet i Budapest, jobbet som assisterende vinmager hos St. Andrea i Egri Bikaver og så den lille vingård med Juhfark, som  han havde købt for en slik sammen med kæresten Dorottya Bussay.

Kis Tamás producerede sit først fad på frugt fra 2010-årgangen, og allerede i 2011 blev det enkelte fad til flere. Den første kommercielle vin strøg direkte ind på en fornem 7. plads på listen over Ungarns 100 bedste vine, og siden er det gået slag i slag. I 2014 blev Kis Tamás inviteret ind i Junibor Young Winemakers Association. I 2017 fulgte de først internationale guldmedaljer samtidig med, at Kis Tamás fik lov til at levere en vin til den østrigske vinmager Roland Vellichs projekt "Moric Hidden Treasures", der går ud på at genskabe den pannoniske vinkultur og genopdage Ungarns skjulte skatte, og det ledte frem til, at Tara Q. Thomas fra det anerkendte Wine & Spirits Magazine opdagede Somlói Vándor og kårede 2017-årgangen af netop denne vin som "Year's Best Hungarian Wine 2019".

Der er tale om håndhøstet frugt fra 5-30 år gamle stolpeopbundne økologisk kultiverede vinstokke på de 3 små parceller Jáde, Moyzes Juhfark-Hárs og Kiss-Pongrácz Juhfark, der ligger i forskellig høje og på 3 sider af vulkanen, så de kan bidrage med hver deres aromaprofil og syrespil til den endelige vin. Druerne transporteres ned til vineriet i en gammel pickup. Foran vingården sker en soignering af klaserne inden de går direkte op i den pneumatiske presse.  Herefter gæring i rustfrit stål  uden temperaturkontrol, fremmede gærstammer og what so ever.  Hovedparten af vinen modner 9 måneder sur Lie i ståltankene, men en mindre del får også lov til at kysse ungarske fade inden den endelige cuvée sammenstikkes, svovles (så forbrugerne kan forvente ensartede oplevelser) og tappes på flaske uden klaring eller filtrering. 

En meget spændende vin i sin egen liga. Nærmest blottet for alle de blomster og al den eksotiske frugt, som præger mange såkaldt "moderne" hvidvine. I stedet tør og transparent, med direkte forbindelse ned til en underliggende lind syre og en prægtig salt mineralitet. Elegant, salig frisk og så med de diskrete noter af kvæder, hvide ferskner og moden citron, som binder det hele sammen.

Anbefalinger

Grønne vine

Frisk & aromatisk
Vine med stor friskhed og sprød syre, som suppleres af et tydeligt aromabillede. Vinene er lette, saftige og fungerer godt til lette retter med fisk, skaldyr og vegetariske alternativer. Grønne vine kommer typisk fra kølige vinområder.
Aromaer: Æbler, pærer, melon, kvæde, passionsfrugt, stikkelsbær, blomster, græs, hvide ferskner, hvid peber, lime, citron og mineraler.
Vinområder: Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Østrig og Chile.
Druer & typer: Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) og torrontes.