Hvidvin

Er du på udkig efter god hvidvin? Så finder du her vores kæmpe udvalg af det bedste hvidvin. Vi har hvidvin fra hele verden og masser af både tør og sød hvidvin på tilbud!

Hvordan produceres hvidvin?

Hvidvin og rødvin produceres stort set på samme måde, bortset fra drueskallerne som frasorteres i hvidvin

Først høstes og sorteres druerne. Så skal de presses til druemost. Her smides drueskallerne væk, så det kun er den rene druemost, som kommer til gæring. Længden af gæringsprocessen afgøres efter om, der skal laves sød hvidvin eller tør hvidvin. Til slut er mosten klar til lagring, som kan fortsættes på egetræsfade eller direkte på flasken.

Der findes dog ikke kun ét facit af hvordan hvidvin produceres, da vinbønderne rundt omkring i verden bruger mange forskellige produktionsmetoder. Og heldigvis for det! Da metoderne har stor impact på hvordan hvidvinen ender med at smage.

På hvilke druesorter laves hvidvin?

Hvidvin laves af den grønne druesort, hvor rødvin laves af den blå druesort. Der findes rigtig mange forskellige grønne druetyper herunder f.eks. Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Gewurztraminer, Sémillon osv.

Hvilke hvidvinsdruer er de bedste?

De bedste hvidvinsdruer er ChardonnayRiesling og Sauvignon Blanc.

Hvor dyrkes hvidvinsdruer?

De grønne hvidvinsdruer dyrkes overalt i verden. Her bruges druetyperne på kryds og tværs over landegrænser, men der er også lande, som har svoret troskab til vin med bestemte druer som f.eks. Chardonnay hvidvin, Riesling hvidvin og Sauvignon Blanc hvidvin.

Druerne Chardonnay og Sauvignon Blanc kan findes i mange gode hvidvine fra vidt forskellige lande som f.eks. i italiensk hvidvin og new zeelandsk hvidvin, men især i meget fransk hvidvin. Her kan nævnes Chablis hvidvin med Chardonnay og Sancerre hvidvin med Sauvignon Blanc.

Riesling druen findes også i meget god hvidvin fra flere forskellige lande, bl.a. i østrigsk hvidvin og amerikansk hvidvin, men meget ofte i tysk hvidvin. Tysk Riesling er det mest kendte og populære.

Hvor længe kan hvidvin holde sig?

Almindelig god hvidvin kan normalt holde sig i op 3 år, hvis flasken er intakt. Efter åbning kan hvidvin holde sig i 3-7 dage i køleskabet.

Det ligegyldigt om du har en sød hvidvin eller tør hvidvin - når du åbner en flaske hvidvin, begynder den at oxidere.

Dette betyder dog ikke, at den bliver dårlig med det samme, men hold øje med om farven bliver mørkere. Du bliver ikke syg af at drikke dårlig hvidvin, men smager den surt, så hæld den ud og åben en ny i stedet

“Vin bliver bedre med tiden” - sådan forholder det sig ikke altid. Hvidvin er ikke, ligesom rødvin, lavet for skulle lagres nydes efter et årti. Med undtagelse af nogle af de bedste hvidvine lavet på Chardonnay, som kan have et stort udviklingspotentiale ved længere lagring, hvis det opbevares korrekt.

Ved hvilken temperatur skal hvidvin opbevares?

God hvidvin skal opbevares mørkt og køligt ved en konstant temperatur på mellem 8-12 grader.

Hvad betyder det når hvidvinen er tør eller sød?

Sød hvidvin indeholder mere restsukker end tør hvidvin.

Når man laver hvidvin, omdannes sukkeret i druesaften til alkohol ved gæring. Mængden af det resterende sukker afgør om man får en sød hvidvin eller tør hvidvin. Jo højere sukkerindhold, jo mere sød er den og omvendt.
En tør hvidvin kan dog stadig være rund og blød med frugtige toner, selvom mere af sukkeret er forsvundet under gæringsprocessen.

Hvornår er det bedst at vælge en tør hvidvin?

Skal du kombinere mad med hvidvin er bedst at vælge en tør hvidvin, hvis du ikke skal spise noget, som er alt for sødt. Sukker kan faktisk godt ødelægge smagsoplevelsen af tør hvidvin, så virker mere surt. Prøv derfor med saltet eller syrligt mad i stedet.

Hvilke madretter er bedst at drikke hvidvin til?

Når du skal have mad med hvidvin på bordet, er det altid vigtigt at afveje balancen mellem det sure og det søde. Tør hvidvin passer rigtig godt til fiskfjerkræ og skaldyr. Sød hvidvin er som skabt til terrassehygge, frugtige desserter eller stærke oste. Find den passende hvidvin på tilbud her!

Hvilke madretter kan du komme hvidvin i?

Mad med hvidvin i kan være superlækkert. Det er dog meget vigtigt at have styr på om hvidvinen harmonerer med den ret du skal lave. Skal du lave en krydret ret, kan du godt hælde krydret hvidvin i. Lette retter kan du godt putte lettere hvidvine i osv.

Har du også helt lyst til et dejligt glas hvidvin nu? Så tjek vores store udvalg af det bedste hvidvin på tilbud her!

Læs Mere
1510 varer
Viser: 1510 varer
Øko
Flora, Pecorino Bianco 2018
Spar
30.00 kr
Flora, Pecorino Bianco 2018
99.00 kr
Før 129.00 kr
Levering 1-2 dage
Øko
Johanneshof, Dialog Øko 2020
Spar
16.00 kr
Johanneshof, Dialog Øko 2020
119.00 kr
Før 135.00 kr
Levering 1-2 dage