Om produktet
Den frugtfinurlige, saftigt blomstrede 'Il Ghizzano Bianco' er Tenuta di Ghizzanos hvideste indspark og en overlegen terrassevin med vidtrækkende gastronomiske evner.
Vinen er et blend af de tre lokale Toscan-druesorter Trebbiano, Vermentino og Malvasia Bianca, der dyrkes efter økologiske og biodynamiske principper her ca. 35 km sydøst for Pisa tæt på landsbyen Ghizzano. Her har jorden et højt indhold af kalk/kridt fra dengang det hele endnu var havbund, hvilket ikke mindst er attraktivt, når man er en hvidvin, der gerne vil mere end bare at være sjov og festlig sommervin - især bag facaden.Druetyperne til 'Il Ghizzano' modnes på forskellige tidspunkter og høstes således også individuelt. I vinhuset gennemgår Trebbiano- og Malvasia-druerne en såkaldt "Maceration Pelliculaire", også kendt som "cold soak" eller koldmaceration, hvor essensen er, at drueskallerne inden fermenteringen holdes i kontakt med mosten for at afgive endnu mere smag og tekstur.
Herefter bruger Grevinde Ginevra og hendes team en måned på langsomt og forsigtigt at gære vinen færdigt ved lave temperaturer for dermed at fremelske de mere citrusbårne og sofistikerede noter i vinen, som andre mere kommercielt orienterede vinhuse måske har for travlt til.
Vinen får ikke noget fad - bare ståltanke i et halvt års tid eller indtil den vurderes færdig, så intet kan spolere den karismatiske aromaprofil.
I glasset møder vinen møder dig med en underspillet charme i form af saftige pærer, gule æbler, citroner samt strejf af både blomsterhonning og netmelon.
På tungen er vinen tør, frugtig, frisk og energisk med en næsten kalket, let sitrende og faktisk ret struktureret eftersmag, som desuden kvalificerer den til brug i gastronomiske sammenhænge, hvis man ønsker dette.
Foruden den uundgåelige status som en skøn og sofistikeret terrassevin, bærer Il Ghizzano således også potentialet som en mere end oplagt madvin til sommerlige skaldyrsfrokoster, kartoffelpizza med mascarpone for neden og gedeost for oven eller tuk italiensk inspirerede salater med f.eks. solmodne tomater, frisk burrata og basilikum.
Vi anbefaler at nyde vinen køleskabskold og op til ca. 10 grader sommeren - ja hele året - rundt!