Her finder du vores udvalg af Cava eller champagnes spanske og mere tilgængelige halvbror! Vi har et kæmpe sortiment af både sød og tør Cava på tilbud.
Cava er en klassisk spansk mousserende vin. Selvom Cava er spansk og champagne er fransk, forveksles de ofte. Cava kaldes ofte for spansk champagne, da både cava og champagne produceres efter den samme traditionelle metode. Her er Cava et billigere alternativ, og køber man Cava Reserva får man meget vin for pengene.
Cava er et beskyttet varemærke og produceres udelukkende i Spanien, hvoraf størstedelen kommer fra Catalonien. Nærmere bestemt er 95% af alt Cava fra området Penedes lige omkring Barcelona.
Cava laves efter en spansk champagne metode, Metodo Tradicional, som har strikse regler for produktionen, hvis man vil bruge navnet Cava til sin vin. Her skal anden gæring ske direkte på flasken, som skaber boblerne. Ligeledes er der krav om minimum 9 måneders lagring før det frigives.
Cava laves typisk på de grønne druer Macabeo, Parellada og Xarel-lo. Det er dog også tilladt at anvende Chardonnay.
I rosé-udgaven bruges de blå druer Pinot Noir, Garnacha og Monastrell, som kommer med farve og smag.
Når du køber Cava har det allerede været igennem sin lagringsproces. Cava er modnet og drikkeklart, når du køber det. Uanset om du har dyr eller billig cava, kan det typisk holde sig et år. Har du en åben flaske Cava, kan det holde sig i 1-3 dage i køleskabet.
Tip; Vil du holde på boblerne i cava? Smid den åbne flaske på køl med en teske i flaskehalsen.
Cava skal opbevares mørkt, køligt og roligt. Cava skal helst have en konstant temperatur mellem 10-15 grader. Lad den stå et stå et roligt sted, uden rystelser, hvor den ikke bliver flyttet ofte på, så boblerne ikke bliver forstyrret.
Cava er modnet og drikkeklart, når det sendes ud i verden. Det er derfor passende at drikke det kort tid efter du har købt det. Så er du også sikker på at smage det bedste Cava. Cava går rigtig godt til middagsselskaber, terrasse hygge eller festlige lejligheder.
Når du skal lave mad med Cava, er det vigtigt sørge for at smagsnuancerne i vinen harmonerer med det mad du skal lave. Cava er en vin, som passer perfekt i madretter, da Cava typisk er meget alsidig i smagen.
Det er dog altid en god idé at kombinere vin og mad fra samme geografiske område. Derfor går Cava super godt til spanske delikatesser med iberico skinke, chorizo eller retter med fisk og rejer.
Når du skal have vin til fisk, passer Cava enormt godt. Det dig vigtigt at have styr på syrebalancen mellem fiskeretten og den type Cava du skal have fat i. Til fiskeretter går tør vin rigtig godt og derfor kan du med fordel vælge en Cava Brut, som er noget mere tør end f.eks. Cava Semi Seco.
Der findes lidt forskellige typer af Cava, som indicerer hvor lang tid vinen har lagret og hvor højt sukkerindholdet er. Det er her begreber som Cava Reserva og Cava Brut kommer fra.
Cava lagres direkte i flasken. Lagringsperioden heraf er inddelt i 3 klasser
1. Alm. Cava = Minimum 9 måneder
2. Cava Reserva = Minimum 18 måneder
3. Cava Gran Reserva = Mere end 30 måneder
Sukkerindholdet pr. liter i Cava omtales med følgende begreber:
Cava Dulce = Meget sød (+50 g)
Cava Semi Seco = Halvtør/halvsød - Perfekt til desserter (32-50 g)
Cava Seco = Tør (17-32 g)
Cava Ekstra Seco = Ekstra tør (12-17 g)
Cava Brut = Rå - den mest almindelige tørre Cava (Max. 12 g)
Cava Ekstra Brut = Ekstra rå/tør (0-6 g)
Cava Brut Nature = Tørreste - ikke tilsat ekstra sukker (0-3 g)
Det er selvfølgelig en smagssag, og især om man er mest til sød eller tør Cava. Vi anbefaler Cava fra Flama Roja, som er det bedste til prisen. Denne har vi både i Cava Brut og Cava Semi Seco.
Lyder Cava som noget for dig? Så udforsk vores store udvalg, hvor du får de bedste Cava tilbud! Cava går fantastisk til fester eller hyggelige stunder på terrassen, så find din egen favorit af Cava på tilbud her.