Er du vild med bobler, så finder du vores kæmpe udvalg af det bedste champagne!
Champagne er nok den mest kendte mousserende vin i verden. Champagne bliver ofte brugte ved festlige lejligheder og især nytårsaften. Mange mennesker forbinder dog fejlagtigt Champagne med alt andet mousserende vin, som ikke kommer fra Champagne i Frankrig.
Champagne kommer fra vinområdet Champagne i Frankrig. Champagne er i dag et beskyttet varemærke, som udelukkende må anvendes på vine der kommer fra vinområdet.
Det bedste og mest anerkendte mousserende vin er Champagne fra Frankrig, som f.eks. Moet champagne, Bollinger champagne, Taittinger champagne og Ruinart champagne.
Champagne produceres på fremgangsmåden Méthode Champenoise, typisk på et blend af druerne Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunir, som først høstes og presses. Druesaften gæres, hvorefter den blandes med andre vine. Anden gæring sker i flasken, som forsegles med kapsler, her skabes boblerne. Efter vinen har modnet, bundfaldet er fjernet og der er tilsat sukker, kommer Champagnen til propning. Så er den umiddelbart færdig, men kan også lagres yderligere.
Når du har fat i en Champagne som er brut eller sec, henvises der sukkerindholdet og hvor tør eller sød champagnen er. Der findes flere betegnelser, som du kan se her:
- Doux = Meget sød
- Demi Sec = Halvtør/halvsød. Sødere end tør
- Sec = Tør/halvtør, sødere end brut
- Brut / Extra-sec = Tør
- Extra brut = Meget tør
- Brut nature = Ultra tør - også kaldet 100% Brut - ikke tilsat sukker
- Non Vintage Champagne = Standardchampagne
- Vintage Champagne = Årgangschampagne med druer fra samme årgang
- Prestige Cuvée champagne = Meget eksklussiv og dyr champagne
- Rosé Champagne = Haft kontakt med blå drueskaller, som giver en pink farve
- Blanc de blancs Champagne = Udelukkende anvendt grønne druer
- Blanc de Noirs Champagne = Udelukkende anvendt blå druer
Champagneflasker kan findes i mange forskellige størrelser og hver flaske har hver sit navn efter størrelsen af champagneflasken, udover det vi kender som magnum champagne.
- Balthazar – 12 liter
- Salmanazar – 9 liter
- Methuselah – 6 liter
- Medium - 0,5 liter
- Rehoboam – 4,5 liter
- Jéroboam – 3 liter
- Demie - 0,375 liter
- Quart - 0,2 liter.
Champagne skal normalt ikke lagres i lang tid, men er drikkeklart, når du køber det. Det kan dog roligt holde sig et år eller to, hvis det er opbevaret korrekt. Noget af det dyreste og bedste Champagne har dog allerede lagret i mange år og har et enormt udviklingspotentiale hvis det lagres yderligere. Dette gælder især for Vintage Champagne.
Har du åbnet en flaske champagne, kan den holde sig 1-3 dage i køleskabet. Hvis du smider en teske i flaskehalsen, bevares boblerne nemmere.
Vinkælder eller vinkøleskab er selvfølgelig det mest optimale, men alle har ikke lige den mulighed. Hvis du skal have det bedste Champagne, er det vigtigt at det opbevares rigtigt!
Champagne skal helst opbevares mørkt, køligt og roligt. Kommer din champagne allerede i emballage som f.eks. trækasser, så lad dem blive deri. Stil det et roligt sted, uden vedvarende rystelser, så boblerne ikke skaber undertryk i flasken.
Servér din Champagne afkølet! Temperaturen skal være mellem 9-11 grader, hvis du skal have det bedste ud af Champagnen.
Champagne skal drikkes af champagneglas, f.eks. flute-glasset, som er det høje slanke glas. Disse glas er designet til at holde mest muligt på boblerne i glasset, så du ikke pludselig står med en flad fornemmelse.
Afhængigt af om du har en tør eller sød champagne er det lækkert at spise noget sødt, syrligt eller saltet. Champagne brut (tør) passer perfekt til tapas, fiskeretter, skaldyr, østers og kaviar. Mens de søde champagner går godt til ost, kage, chokolade og jordbær.
Der bliver serveret rigtig meget Champagne brut til nytår, men når der skal drikkes champagne til kransekage er det bedst med en mere sød Champagne. Her er Demi Sec Champagne et perfekt valg!
Tjek vores kæmpe udvalg af de bedste champagne tilbud og find din favorit champagne her!