Om produktet
I 2014 opkøbte Pio Cesare 10 hektar fra Mosconi-marken, som oprindeligt var tiltænkt en birolle i deres almindelige Barolo. Da vinhusets mangeårige vinmager, nyligt afdøde Pio Boffa, smagte fadprøverne, ændrede han dog hurtigt mening.
I dag er Mosconi Pio Cesares bedst anmeldte enkeltmarksvin!
Mosconi laves i høj grad efter samme opskrift som den anden enkeltmarksvin, Ornato: Frugten sorteres benhårdt i både mark og vinhus, og så gæres frugten ved relativt høje
temperaturer for at give den fornødne kraft og vildskab til at kunne gennemgå de 30 måneders lagring (heraf ca. 18 i franske barriques). På denne måde undgår vinen at tabe sig selv bag de nyvundne komplekse fadnoter, der i stedet giver støtte og support uden at stjæle fokus.
Et kraftfelt af kompleksitet og spænding udløses dermed med en forbilledligt velpoleret facade i den færdige vin, der er mørk og defineret i sin mangefacetterede frugt og desuden spækket med tjære, rosenblade, mint, urter, grøn the, frisk pibetobak og anis. På tungen smelter elegance og råstyrke sammen i et silkeblødt svøb og tager dermed toppen af den faste tanninstruktur og ringer ved med høj intensitet. I eftersmagen beholder alle elementerne deres respektive pladser, der måske larmer en smule mindre, hvis vi skal vove os ud i at sammenligne lidt med Ornato. Til gengæld synes eftersmagen på Mosconi om muligt længere, bredere og en smule renere.
Dette er med andre ord Barolo i sin mest eksemplariske form og derfor en vin, der fortjener det bedst mulige selskab på tallerkenen. Det kunne både være til vilde fjerkræ eller rådyr såvel som til braiseret oksekød med rodfrugter eller smagsintens risotto med svampe. Servér den nu eller endnu bedre 7, 10 eller 20 år efter høståret.
Nydes den tidligere, vil vi anbefale at hælde den på karaffel en time før servering ved 15-17 grader.
99 point - James Suckling, januar 2024 (årgang 2020)
"Enchanting aromas of flowers like violets and lemon blossom, with raspberries and cranberries. Full-bodied yet focused and framed with a structure that builds on your palate and grows and grows, yet it remains fresh and vivid. The tannins are energetic and so, so long. A contemporary jewel. Fascinating. Thoughtful wine. Only the oldest vines are used in this from the 1940s and 1960s."

