Domaine Michelot, Meursault 1. Cru Genevrieres 2021

Spar 15%
Ved 6 stk. 1,168.75 kr.
Ved 1 stk. 1,375.00 kr.
Bliv medlem
Optjen 5% i rabatpoint på dine køb.

Domaine Michelot, Meursault 1. Cru Genevrieres 2021

Domaine Michelot, Meursault 1. Cru Genevrieres 2021

Vores vurdering

En flot Meursault som trods alle udfordringer kommer i en raffineret skikkelse hvor hvide ferskner, fennikel, mynte og citron dansker sammen med vanilje, smør og hasselnødder på en måde som både imponerer og charmerer. Vinen er fyldig, men på ingen måde mættende. I stedet leverer den en generøs cremet mundfølelse, der fornemt bliver perspektiveret af markant læskende salt mineralitet.

Naturligvis en fornem ledsager til klassiske serveringer med fisk og skaldyr. Prøv den for eksempel sammen med en gratineret slethvar med perlebyg-risotto og en sauce på safran og Noilly-Prat, sådan som Per Hallundbæk serverede den, mens han stadig var på Falsled Kro.

Om produktet

Den unge Nicolas Mestre, der har taget helt over efter faderen Jean-Francois i noget der ligner et lykkeligt generationsskifte, er nu for alvor begyndt at sætte sit præg på vinene fra Domaine Michelot. Ikke noget revolutionerne, men en stille insisteren på terroir frem for fad hvor samtlige vine nu uanset prestigeniveau modelleres nu efter den næsten sammen skabelon, hvor målet er at få frugten og mineraliteten til at stråle, med den dejlige sidegevinst at diversiteten mellem de forskellige vine bliver accentueret.  

Domaine Michelot har 2 parceller med omkring 50 år gamle vinstokke på Les Genevrières, der er en af de helt centrale Premier Cru marker i Meursault. Dels en parcel midt på bakken, dels en lidt mindre stribe op ad Le Porusot Dessus, hvor Nicolas fortæller, at det høje indhold af kalksten tydeligt ses i jordoverfladen. Der bliver pløjet og plantet græs omkring vinstokkene for at tvinge rødderne til at søge længere nedad efter næring og mineralitet og nok så vigtigt for at spare på anvendelse af herbicider, insekticider og fungicider.

Høsten er naturligvis manuel og begyndte den 22. september og på trods af, at Nicolas Mestre både havde tændt bål og opsat vindturbiner mellem vinstokkene, da frosten ramte i det tidlige forår, endte udbyttet med at være sørgeligt lavt. Da først den dobbelte soignering af drueklaserne først oppe på skråningen og derpå nede på vingården var overstået, var der i forhold til de gavmilde år blot 20% tilbage!     

De hele drueklaser presses forsigtigt i en pneumatiske presse, og mosten får lov til at sætte sig (bundfælde) i et par døgn inden den fyldes på små rustfri ståltanke og forvandles til vin uden fremmede gærstammer.

Derefter følger 16 måneders modning, og for nu er regimet, som ellers dikterede 70% i små 228 liters fade (10% nye) og de resterende 30% i 500 liters demi-muids (50% nye), under revision, idet Nicolas Mestre mener, at den traditionelle fadlagring sætter et lidt for stort præg på vinene. Inspireret af blandt andre ikonet Fabien Duperray fra Domaine Jules Desjourneys i Beaujolais har han derfor investeret i et mindre batteri af keramiske tanke, ægformede "Grès" og glasballoner, som nu i forskellige kombinationer har overtaget op til 25% af modningen samtidig med, at andelen af små fade er reduceret til det halve. Uanset fordelingen mellem de forskellige beholdere er den endelige cuvée klargjort i en lille ståltank og tappet på flaske i det tidlige forår.

Serveringsforslag

Fed fisk
Lys fisk
Fjerkræ
Skaldyr

Anbefalinger

Gule vine

Cremet & rank
Vine med en cremet mundfølelse og frisk bagvedliggende syre. Et aromabillede, der domineres af modne gyldne frugter og indslag fra fadlagring. Ofte vine i den høje kvalitetsklasse. Vinene serveres til cremede retter med fisk eller fjerkræ. Gule vine kommer typisk fra kølige vinområder.
Aromaer Gule æbler, ananas, mango, modne ferskner, citronskal, æblekage, appelsiner, smør, yoghurt, nødder, brioche og vanilje.
Vinområder Bourgogne, Champagne, Oregon, New Zealand, Sydafrika, Washington og Norditalien.
Druer & typer Chardonnay (fadlagret), Albariño, Pinot gris og Chenin blanc (Sydafrika).