Planeta, Didacus Chardonnay 2018

999.00 kr.
Bliv medlem
Optjen 5% i rabatpoint på dine køb.

Planeta, Didacus Chardonnay 2018

Planeta, Didacus Chardonnay 2018

Serveringsforslag

Fed fisk
Lys fisk
Skaldyr

Om produktet

Den hvide ”Didacus” er lavet på 100% Chardonnay fra 4 ha. vinstokke, plantet i 1985 af den nu afdøde Diego Planeta ved Ulmo-vingården i Menfi. Den fattige jordbund med ler, sand og silt er egentligt perfekt til Chardonnay, men da Sicilien blev ramt af tørke i slut 80’erne, var de første år et mareridt. Først i 1989, da Planeta fik hjælp af den italienske ønolog Carlo Corino (med lang erfaring i dyrkning af Chardonnay i Australien) fik man styr på tingene. Siden 1994 har man således med stor succes produceret Chardonnay fra denne vinmark, og siden 2014 altså Didacus Chardonnay. ”Didacus” var i øvrigt det øgenavn, Diego Planetas far, Vito, brugte, for at kalde på sin søn, når denne havde lavet narrestreger…

Klaserne er høstet manuelt og transporteres til kælderen i små kasser à 14 kg. for at undgå oxidering. Ved ankomsten bliver de lagt i et kølerum i 12-16 timer og derefter yderligere sorteret. Presningen foretages umiddelbart efter på skånsomme luftpresser (3-4 timer pr. presning), og mosten gennemgår en naturlig bundfældelse i 48 timer. Den klare most overføres til udvalgte franske barriques (eg fra Nevers, Vosges og Allier, 80% nye og 20% 1 år gamle), og gærer ca. 8 dage. 85% af vinen gennemfører en malolaktisk gæring og modnes 10 måneder på de samme fade. Man foretager en omrøring hver uge i de første 6 måneder og hver anden uge i resten af perioden.

Anbefalinger

Gule vine

Cremet & rank
Vine med en cremet mundfølelse og frisk bagvedliggende syre. Et aromabillede, der domineres af modne gyldne frugter og indslag fra fadlagring. Ofte vine i den høje kvalitetsklasse. Vinene serveres til cremede retter med fisk eller fjerkræ. Gule vine kommer typisk fra kølige vinområder.
Aromaer Gule æbler, ananas, mango, modne ferskner, citronskal, æblekage, appelsiner, smør, yoghurt, nødder, brioche og vanilje.
Vinområder Bourgogne, Champagne, Oregon, New Zealand, Sydafrika, Washington og Norditalien.
Druer & typer Chardonnay (fadlagret), Albariño, Pinot gris og Chenin blanc (Sydafrika).