Amerikansk Whisky: Velkommen til Bourbon Land

Amerikansk whisky vinder terræn

Bourbon whisky er en whisky, der stammer fra Amerika. Det er indbegrebet af amerikansk whisky, og det er opkaldt efter det gamle Bourbon County i staten Kentucky i det sydøstlige USA. Selvom Bourbon fremstilles overalt i USA, hvor det er legalt at destillere spiritus, produceres de fleste mærker alligevel i Kentucky. Kentucky er nemlig Bourbon land. 

En Bourbon bliver til


Bourbon County blev oprindeligt dannet som en del af staten Virginia, men det var først i 1792, at området blev overført til den nye stat Kentucky som vi kender i dag. Bourbon produktionen har en helt fantastisk historie her, da der anvendes jern-frit-vand til destillationen, der er tappet fra kalksten med enorm høje koncentrationer. Kalkstene er en yderst populær turistattraktion i Kentucky.


Da Bourbon County blev en del af Kentucky, var der allerede en stor mængde producenter i området, der destillerede deres whiskyer på majs for derefter at sende det videre ud i verden fra en havn på Ohio Floden. De tønder, der blev afsendt, blev stemplet med navnet ”Old Bourbon”, og det folkekære navn er altså blevet hængende lige siden.

Specifikke krav til Bourbon


Bourbon er altså en whisky - men det er alligevel ikke alle amerikanske whiskyer, der hører under betegnelsen Bourbon. Ud over at skulle være produceret i USA, skal mindst 51% af whiskyen være fabrikeret på majskorn. Den skal derudover være lagret på nye egetræsfade i minimum to år. Bourbon whisky skal ligeledes destilleres til en styrke på mindst 80% og hældes på fade ved en styrke, der ikke er over 62,5%. Der må heller ikke tilsættes nogen anden farve end den, der kommer naturligt fra fadet. Sidst men ikke mindst foretrækkes det som sagt, at Bourbon stammer fra Kentucky, hvor kalkstensvandet menes at give whiskyen en unik og meget særpræget aroma.

Faderen af Bourbon og Rye


Kentucky Bourbon Distillers er et familieejet firma, grundlagt i 1935. Firmaet, der ligger i udkanten af Bardstown, virker både som destilleri og uafhængig aftapper. De er faktisk en relativt stor uafhængig aftapper af whisky og kaldes derfor også ofte for Faderen af Bourbon og Rye aftapninger.


Kentucky Bourbon Distillers’ produkter ligger i Premium/ Superpremium kategorien. De fleste af husets whiskyer lagrer normalt mellem 6 og 17 år, men enkelte lagrer helt op til 23 år på ny amerikansk hvid eg.  Når man lagrer på små nye fade, speedes modningsprocessen op med ca. faktor 2,5 i forhold til f.eks. skotsk whisky. Det betyder, at en bourbon, der har lagret i 10 år på amerikansk eg, svarer til en skotsk whisky, der har lagret 2,5 gange længere tid, altså 25 år på fad!

Begynd her!


Vi har netop hjemskaffet 6 whiskyer – fem bourbons og en rye – fra Kentucky Bourbon Distillers. Alle seks whiskyer er såkaldte Straights – en betegnelse, der svarer til singlemalt, og som må benyttes, når indholdet i en flaske kommer fra ét og samme destilleri. Hvis du vil stifte nærmere bekendtskab med Bourbon, så er det her, du skal starte. Det sker meget sjældent, at vi kan hjemskaffe Bourbon i denne kategori med høj alder til en fornuftig pris.


Og husk, at en god Bourbon bør nydes i ro og mag; glem alt om at skylle den hurtigt ned i et shotsglas eller blande den op med cola!

Anbefalinger

Noahs Mill, 57,15%


En af de allerbedste bourbons, der nogensinde er lavet – har lagret hele 15 år på fad. Desværre er det meget svært at få bourbon af denne kvalitet, da der for øjeblikket også er knaphed på gammel amerikansk whisky.


Indkøbsdirektør ved HJ Hansen Vine, Lars Bo Henriksen, har udtalt, at Noahs Mill er den bedste spiritus, han har smagt siden Tesseron Lot 29 for 7 år siden (Tesseron Lot 29 fik 100 point af Robert Parker)


Duft af læder, træ og røg, der følges op af en let saltet smag og fyldige, cremede noter, der glider over i en eftersmag af melasse, karamel, chokolade, fudge og pebermynte.


DOBBELT GULDMEDALJE ved San Francisco World Spirits Competition


93 POINT i Jim Murrays Whisky Bible


 


Rowans Creek, 50,05%


Her får du en 12 år gammel bourbon i fadstyrke – og Kentucky Bourbon Distillers’ bedst sælgende produkt. Duft af hvid peber, eukalyptus og mint. Smag af karamel, vanilje, abrikos, cigarkasse og humidor, der følges op af en eftersmag af lemon, cedertræ, let røg, friske bær og pebermynte.


GULDMEDALJE ved San Francisco World Spirits Competition


93 POINT i Wine Enthusiast


4 STJERNER og HIGHLY RECOMMENDED i Paul Pacults Spirit Journal


 


 


Willett Pott Still Reserve, 47%


Denne Bourbon kommer i en flot pott still formet flaske. Duft af blomster, jasmin, appelsin, ingefær, kanel – og bananer, hvis vand tilføjes. Smag af citron, sort te, butterscotch, nødder og honning – tilføjes vand får man også noter af banan og mælkechokolade. Eftersmagen har elementer af eukalyptus, rug, peber og tørrede krydderier – med vand også toffee og pekannødder.


 


 


Willett Family Estate Bottled Rye, 55%


Usædvanlig lækker, gammel cask strength rye whiskey – vinder af The Fifty Best. Duft af fyrretræ, harpiks, kanel og fad. Smag af melasse, mint, salt og sprød rug – ved tilføjelse af vand bliver den cremet og elegant. Eftersmag af mint, peber, mandel og ingefær.