Om produktet
Det kan måske kaldes lidt “lånte fjer”, når en gammel Parpagliola-mønt, præget i Siena i 1556, pryder etiketterne på vinene fra Podere Brizio – for vingården blev først grundlagt i 1996. Det seneste kapitel begyndte i 2013, da den argentinske milliardær og tidligere olieentreprenør Alejandro Bulgheroni overtog ejendommen.
Bulgheroni har siden opkøbt flere vingårde i Toscana, og fra sin base på Dievole i Chianti Classico har hans italienske team, ledet af Alberto Antonini, vist, at der på hver eneste ejendom lå et potentiale, som tidligere ejere ikke havde formået at udnytte – om ikke mirakler, så markante forbedringer.
På Podere Brizio er den tidligere konventionelle drift omlagt til bæredygtigt og økologisk landbrug. Fokus ligger nu udelukkende på Sangiovese, gæren er 100 % naturlig, og vinene modner kun i store, uristede 5.400-liters fade fra Tronçais- og Bertrange-skovene i franske Allier. Sortimentet er skåret ned til blot tre vine.
Til denne Brunello kommer frugten fra omkring 7 af ejendommens 11,5 hektar. Vinstokkene er 18-25 år gamle og står i 300-350 meters højde i sandet, næringsfattig, siltholdig jord. Høsten foregår manuelt med nøje sortering af klaserne, inden stilkene fjernes. En del af druerne knuses traditionelt før gæring, som sker uden tilsætning af fremmede gærstammer i rustfrit stål. Efter den malolaktiske gæring modner vinen i hele 38 måneder på de store fade, inden den endelige cuvée sammenstikkes, filtreres og tappes.