Borgo Pagianetto, Verdicchio di Matelica Petrara 2022

Spar op til 15%
Ved 6 stk. 123.25 kr.
Ved 1 stk. 145.00 kr.
Bliv medlem
Optjen 5% i rabatpoint på dine køb.

Borgo Pagianetto, Verdicchio di Matelica Petrara 2022

category label Nyhed

Borgo Pagianetto, Verdicchio di Matelica Petrara 2022

Vores vurdering

Liflig duft af citronmelisse, citronskal, kvæde og saftig melon. Tør og mild med noter af grape, mandarin, jernurt i munden og en spændstig syre og smagsintensitet, som ikke altid er en selvfølge i de italienske hvidvine. Ren og veldrejet med en diskret rensende bitterhed i finalen.

Nyd den direkte fra køleskabet mens du lader en Saltimbocca alle Romana "springe ind i munden", men husk, at denne simple ret kun lykkes med duftende frisk salvie og møre supertynde skiver af kalvefilet.

Om produktet

Nok engang en sprød, frisk og citruspræget hvidvin, som i tilgift kommer med en lille cremet fylde, som i al sin ligefremme enkelthed gør vinen ganske enestående. Det spottede den italienske vinbibel Gambero Rosso, da de smagte 2016-årgangen og kaldte den et af Italiens bedste hvidvinskøb, samtidig med at de kvitterede med topkarakteren 3 glas.

Siden er både 2017, 2018, 2019 og 2021 også røget i finalen, og nu kvitterer Gambero Rosso så igen med deres ultimative "Tre Bicchieri" til denne 14. udgave af vinen, som da også er en smukt eksekveret Verdicchio og et herligt eksempel på, at denne drue, hvad enten den kommer fra Castelli di Jesi, eller som her, fra det mindre kendte Matelica-distrikt, kan give os nogle af Italiens mest interessante hvidvine.

Druerne høstes fra en sydvendt skråning, som nu har været dyrket i et økologisk regime uden brug af moderne kemi i 16 år og certificeret økologisk siden 2013. Der er tale om håndhøstede druer, som soigneres inden de hele drueklaser ryger i pressen. Herefter anvendes kun den frit løbende most, som får lov til at sætte sig natten over, inden fermenteringen i rustfrit stål uden fremmede gærstammer langsomt går i gang.

Der anvendes ingen stabilisatorer og den menneskelige indgriben begrænses i det hele taget til et minimum for at skabe et autentisk alternativ til alle de kold og kulturgærede hvidvine, som oversvømmer supermarkederne. Vinen modner herefter 6 måneder sur Lie frem mod aftapningen uden klaring eller filtrering tids nok til at den nye årgang kan præsenteres forårets store vinmesse i Verona.

Serveringsforslag

Fed fisk
Lys fisk
Skaldyr

Anbefalinger

Grønne vine

Frisk & aromatisk
Vine med stor friskhed og sprød syre, som suppleres af et tydeligt aromabillede. Vinene er lette, saftige og fungerer godt til lette retter med fisk, skaldyr og vegetariske alternativer. Grønne vine kommer typisk fra kølige vinområder.
Aromaer Æbler, pærer, melon, kvæde, passionsfrugt, stikkelsbær, blomster, græs, hvide ferskner, hvid peber, lime, citron og mineraler.
Vinområder Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Østrig og Chile.
Druer & typer Riesling, Sauvignon blanc, Albariño, Pinot grigio, Pinot blanc, Sylvaner, Grüner veltliner, Chenin blanc (loire) og Torrontes.