Barale Fratelli, Chardonnay Vigna Bussia 2020 Øko

Spar op til 32%
Ved 6 stk. 149.00 kr.
Ved 1 stk. 219.00 kr.
Bliv medlem
Optjen 5% i rabatpoint på dine køb.

Barale Fratelli, Chardonnay Vigna Bussia 2020 Øko

category label Øko

Barale Fratelli, Chardonnay Vigna Bussia 2020 Øko

Vores vurdering

Fyldig og kompleks enkeltmarks-Chardonnay med stor aroma og smag... og med lysende reflekser af det pureste guld!

Om produktet

Chardonnay er ikke i sig selv en revolution i lige præcis Piemonte, hvor den efterhånden har været dyrket i adskillige årtier, selvom den sjældent undes en plads på de bedste terroirs.

Men der er altid en undtagelse:

På Bussia-marken i Monforte d'Alba - hjemstedet for Barales mest markante Barolo - har de også tilplantet tre parceller (plot 3, subplots 94, 95 til den nysgerrige) med lækker økologisk Chardonnay. Og dét, kære læser, kommer der denne fyldige, spændstige og ganske pragtfulde vin ud af!

Barale høster hver en klase ved håndkraft. I vinhuset nedkøles de hele klaser 24 timer og presses så direkte ned i gæringstanken, hvor den vilde gær begynder sit rolige arbejde ved en kontrolleret temperatur på 16 °C.

Mens gæringen kører ved fuldt blus, hældes vinen på 500-liters egetræsfade (tonneaux), og her bliver den liggende på bærmen (gærresterne) i 12 måneder for at suge til sig af krop og sjæl. Vinen lagrer dernæst yderligere 6 måneder i flasken inden de fra Barales side så meget som overvejer at drømme om, at den kan frigives.

Strålende, lys og med reflekser af det pureste guld gør den færdige vin sin entré i glasset med manér! 

I den intense aroma serverer den lag på lag af tørrede akacieblomster, røde æbler, lynghonning, surdej, en klat smør samt friske, lidt umodne hasselnødder plukket direkte fra busken.

Smagen er tør og fast - ikke uden fylde og med bløde hjørner. Den har en frisk, mundresende syre og en dirrende mineralitet, der tilføjer associationer til saltmandler i dens karakteristiske og elegante eftersmag.

Dette er med andre ord en vin med et stort, uforløst potentiale i gastronomiske kontekster, eksempelvis  varme serveringer med fisk og skaldyr, grillet kylling eller risotto... Eller til alskens salte oste såsom vesterhavsost, gruyère, pecorino romano eller parmesan.

Åh ja, og servér den endelig ikke for kold, altså ved under 8 grader. Ved 10 grader er den ideel, og selvom den bliver varmere, sørger den mineralske struktur for at holde tungen i et fast greb uden at komme til at fremstå flad og klodset.

Serveringsforslag

Fed fisk
Lys fisk
Fjerkræ
Skaldyr

Anbefalinger

Gule vine

Cremet & rank
Vine med en cremet mundfølelse og frisk bagvedliggende syre. Et aromabillede, der domineres af modne gyldne frugter og indslag fra fadlagring. Ofte vine i den høje kvalitetsklasse. Vinene serveres til cremede retter med fisk eller fjerkræ. Gule vine kommer typisk fra kølige vinområder.
Aromaer Gule æbler, ananas, mango, modne ferskner, citronskal, æblekage, appelsiner, smør, yoghurt, nødder, brioche og vanilje.
Vinområder Bourgogne, Champagne, Oregon, New Zealand, Sydafrika, Washington og Norditalien.
Druer & typer Chardonnay (fadlagret), Albariño, Pinot gris og Chenin blanc (Sydafrika).