Druetyper

Ind i mellem kan det være svært at finde rundt i alle de druetyper, der anvendes. Vi har lavet en kort opsummering med karakteristiks og geografisk udbredelse på de mest kendte druetyper, som forhåbentlig kan være med til at give et lidt bedre overblik.
Hvidvinsdruer


Chardonnay

Chardonnay har vundet vinbøndernes hjerte over hele verden. Dog ikke den mest plantede druesort. Chardonnay er let at dyrke, meget resistent og giver vin der falder i de flestes smag. Når den er bedst, kan man finde smør, honning, karamel, æble pære og flødekaramel i smagen.

Chenin Blanc

Chenin Blanc har et højt syreindhold og dermed evnen til at langt liv. De bedste resultater ses i Loire, men Chenin Blanc dyrkes over hele verden. Giver duft af æbler, abrikos, nødder og marcipan.

Gewürztraminer

Gewürztraminer er med sin lidt lyserøde skal meget nem at genkende i forhold til de andre hvide druer. Skaber bemærkelsesværdige resultater i Alsace, men laver også flotte vine i oversøiske lande som Chile og USA. Gewürztraminer har en meget aromatisk duft med let genkendelige, kraftige nuancer af krydderier, blommer og nyudsprungne roser.

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner kendes bedst fra Østrig, hvor den er den mest plantede druesort. Er meget hårdfør og kan præstere et udbytte op mod 100 hl pr. ha. En typisk Grüner Veltliner er frugtig og tør med en dominans af hvid peber. Bør drikkes ung og frisk.

Riesling

Mange har endnu ikke ”opdaget” Riesling, som har verdens største smagsmæssige spændvidde. Kan være knastør nederst på en skråning, men indsmigrende og sød øverst på samme skråning. Riesling dyrkes overalt, men kendes bedste fra sine enestående resultater i Tyskland og Alsace. Dufter af grønne æbler, kvæde, lime, ristet brød som ung og petroleum (positivt!) som ældre.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er på grund af sin elegante og meget stilrene, sprøde vinstil ved at blive alternativet til den ofte meget fedmefyldte Chardonnay. Kendes bedst fra Loire i Frankrig, Chile og New Zealand, hvor den skaber de bedste resultater, men dyrkes ellers med gode resultater over hele verden. Sauvignon Blanc dufter af stikkelsbær, nyslået græs, friske solbærblade og lyse blomster.

Sémillon

Semillon er grundstenen i hvid Bordeaux og hoveddruen i Sauternes. Vil som almindelig hvidvin aldrig nå samme højder som Sauvignon Blanc, som den i øvrigt ofte blandes med, når den dyrkes traditionelt. Men når Semillon angribes af ædel råddenskab fås en sød vin, der hører blandt verdens bedste. Duften domineres ofte af honning, ristet brød, citrus og græs.

Viognier

Viognier er bedst kendt fra Rhone, hvor den bl.a. står bag den berømte Condrieu. Flere oversøiske vinlande har også taget Viognier til sig, da den klarer tørke godt. En typisk Viognier-vin har en kraftig gul farve og inciterende duft og smag af abrikoser, ferskner og blomster.


Rødvinsdruer


Barbera

Barbera er den drue, vi oftest støder på i Italien, hvor den repræsenterer et væld af forskellige stilarter. Dyrkes også med overbevisende resultater i en del oversøiske lande, bl.a. Argentina. Kendetegnet ved Barbera er en flot duft af kirsebær og en let tør eftersmag.


Carbernet Franc

Carbernet Franc er knapt så udbredt. De bedste resultater hentes i Loire-dalen, men bruges også ofte som ”tilsætning” i Bordeaux. Carbernet Franc giver intens duft af hindbær og violer og tilfører en stringent smag, der i visse områder gør den i stand til at ligge i flere årtier.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon er uden tvivl verdens mest kendte og populære rødvinsdrue. Kendes specielt fra Bordeaux, men bruges efterhånden globalt, hvor den står bag en stor del af verdens største vine. Druerne, der modnes sent, er ofte meget små og mørke. Cabernet Sauvignon giver vinen intens farve, udpræget duft af solbær og godt indhold af garvesyre og dermed evne til at lagre.

Grenache

Grenache regnes af mange på niveau med Syrah. Frembringer i kompagniskab med Syrah / Shiraz i Rhône og Australien bemærkelsesværdige vine, men er også kendt som en af de ”nyere” druesorter i Syd- og Sydvestfrankrig. Grenache giver ofte ”varm” vin med stor krop og flot frugt.

Malbec

Malbec er tidligere udelukkende kendt fra Frankrig. Indgår bl.a. med en mindre andel i Bordeaux vin og dyrkes som en af hoveddruerne i Cahors under navnet Auxerrois. Malbec skaber i dag overbevisende resultater i de oversøiske vinlande som f.eks. Argentina og Chile. Minder om Merlot, men knap så blød.

Merlot

Merlot er udbredt over hele verden, men de bedste resultater skabes stadig i Frankrig - og ikke mindst i Saint-Émilion og Pomerol. Merlot modnes tidligt og giver vinen en flot dyb farve og en intens fløjlsblød duft af bolsjer og svesker.

Nebbiolo

Nebbiolo står bag nogle af italiens bedste Piemonte-vine. Vinavlere verden over har også eksperimenteret med den, dog uden nævneværdige resultater. Nebbiolo giver kraftfulde vine, der vinder ved lagring. Genkendes på markant duft af tjære, lakrids, violer, roser, blommer, frugtkage og bitter chokolade.

Negroamaro

Direkte oversat betyder Negroamaro "den sorte bitre", men under kyndige hænder - specielt i Apulien - får man velkrydrede, fyrige vine med masser af sol, sommer og italiensk charme.

Pinot Noir

Pinot Noir er specielt kendt fra Bourgogne-distriktet, hvor den frembringer de største resultater. Begynder dog også at give bedre og bedre resultater i de oversøiske vinområder som Oregon, New Zealand og Chile. Pinot Noir foretrækker et relativt køligt klima. Giver intens duft af jordbær, kirsebær og solbær med svag bærsødme.

Sangiovese

Sangiovese dominerer det centrale Italien, men kun i Toscana, hvor den bl.a. kendes fra Chianti og Brunello, viser den sit fulde potentiale. Sangiovese forsøgsplantes over hele verden, og specielt i Chile og Australien har den skabt overbevisende resultater. Dufter ofte af kirsebær, tobak og urter.

Syrah / Shiraz

Syrah / Shiraz trives bedst i varmt klima og har specielt vist fantastiske resultater i Rhône, Chile og det sydlige Australien. Syrah / Shiraz giver intense, kraftige vine, der dufts- og smagsmæssigt domineres af mørke bær, sort peber, tjære og violer. Hvis udbyttet holdes nede på relativt lavt niveau, kan man producere vine, der henlægges i flere årtier.

Tempranillo

Tempranillo er hoveddruen i Spanien. Kendes fra store vine i Rioja og Ribera del Duero. Tempranillo Lagres ofte på egetræsfade, hvor den får smag af vanille, jordbær og fløderand. I "ren" tilstand giver den en frugtrig og livlig vin.

Zinfandel (Primitivo)

Zinfandel satte for alvor vine fra Californien på verdenskortet. Kendes også fra italiensk vin under Primitivo-navnet. Zinfandel skaber herlige røde vine med flot duft af brombær, krydderier og friskmalet sort peber.
 

Har du ikke fundet din drue?

Du kan altid se alle vores druetyper her.

Har du brug for hjælp til at finde den rigtige druetyppe, så tøv endelig ikke med at kontakte os.