Chateau de la Maltroye, Bourgogne Aligoté 2022

Spar op til 15%
Ved 6 stk. 216.75 kr.
Ved 1 stk. 255.00 kr.
Bliv medlem
Optjen 5% i rabatpoint på dine køb.

Chateau de la Maltroye, Bourgogne Aligoté 2022

Chateau de la Maltroye, Bourgogne Aligoté 2022

Vores vurdering

Virkelig en Aligoté som stikker af fra de bittersyrlige udgaver vinen, som har det bedst, når der er en flaske Crème de Cassis i nærheden og den forvandles til den franske cocktail Kir. Vinstokkenes alder og fadlagringen rykker vinen bort fra det typiske Aligoté udtryk, og selvom der stadig er en stålsat syrlighed til stede, fornemmes også en intensitet, som snarere trækker tankerne i retning Chardonnay end Aligoté. Et tankevækkende bevis på at man skal passe på med at generalisere i vinens verden.

Om produktet

Dette er muligvis en af de sidste vine fra den perfektionistiske næsten excentriske Jean-Pierre Cournut på Château de la Maltroye. I hvert fald kunne Bourgogne eksperten Bill Nanson, der i den grad plejer at have fingeren på pulsen i sin Burgundy Report, kort før høsten i 2023 viderebringe, det han kaldte lidt mere end rygtet om, at Jean-Pierre Cournut havde opgivet selv at få plukket sine druer, og at hele høsten ville blive overladt/solgt til Pierre-Yves Colin-Morey og Pierre Vincent Girardin.  

Jean-Pierre Cournut, der oprindeligt er uddannet ingeniør og i en årrække arbejdede for Dassault-Aviation, kom hjem til gården i 1993 og har siden brugt sin viden fra sit fag til at implementere en række tekniske forbedringer i kælderen og trække produktionen i en mere bæredygtig retning, og i hele det nye millennium har pilen kun peget i en retning for Château de la Maltroye, og det var opad. Der manglede bare en enkelt lille brik før kabalen ville gå op på smukkeste vis: En next generation, der var interesseret i at løfte livsværket videre.

Det er således en af de mest respekterede, mest perfektionistiske og detaljeorienterede vinmagere på hele Côte-de-Beaune, som hermed måske har leveret sin sidste kollektion, og så er det jo smukt, at vinene nok engang glimter hele vejen oppe fra den næsten uopdrivelige Grand Cru fra nogle få rækker med oldgamle vinstokke på selve Bâtard-Montrachet marken og ned til denne Aligoté, som indleder festen.

"Ned til" skriver vi, fordi Aligoté er det noget mindre prestigefyldte medlem af Pinot-familien, som ofte kultiveres på steder, hvor man ikke ville lykkes med Chardonnay og Pinot Noir. Sådan er det næsten også med denne Aligoté, hvor frugten er hentet fra en håndfuld små parceller på til sammen 0,9 ha., der alle ligger ned til D974 landevejen lige udenfor Chassagne-Montrachet appellationen. Men den store forskel er, at der er tale om vinstokke plantet i 1950'erne og 1970'erne samt at Jean-Pierre Cornut tager sine Aligoté druer lige så alvorligt som Chardonnay druerne på Premier Cru markerne. Det vil sige uden eller med meget beskeden anvendelse af herbicider, insekticider og fungicider og med hård beskæring af vinstokkene for at få den bedst mulige koncentration og kvalitet i frugten.

Høsten er manuel og der sker en soignering af klaserne både i vinmarken og oppe på vingården inden de hele klaser presses og efter en kold prefermentering forvandles til vin i rustfrit stål ved en temperatur, som aldrig får lov til at overstige 20 grader. Derpå fadmodning i 10-12 måneder (ingen nye fade) med et batonnage regime, der varierer afhængig af årgangen og smagninger af vinen i de enkelte fade frem mod en let filtrering, sammenstik af den endelige cuvée og aftapningen på flaske.

Serveringsforslag

Fed fisk
Lys fisk
Skaldyr

Anbefalinger

Grønne vine

Frisk & aromatisk
Vine med stor friskhed og sprød syre, som suppleres af et tydeligt aromabillede. Vinene er lette, saftige og fungerer godt til lette retter med fisk, skaldyr og vegetariske alternativer. Grønne vine kommer typisk fra kølige vinområder.
Aromaer Æbler, pærer, melon, kvæde, passionsfrugt, stikkelsbær, blomster, græs, hvide ferskner, hvid peber, lime, citron og mineraler.
Vinområder Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Østrig og Chile.
Druer & typer Riesling, Sauvignon blanc, Albariño, Pinot grigio, Pinot blanc, Sylvaner, Grüner veltliner, Chenin blanc (loire) og Torrontes.